Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Leptine doet zenuwnetje groeien rond vetcellen

Het hormoon leptine blijkt de groei van zenuwuitlopers rond vetcellen te stimuleren, waardoor de vetafbraak wordt gestimuleerd. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse en Portugese wetenschappers die vrijdag verscheen in Cell. De onderzoekers konden in levende muizen laten zien dat zenuwuitlopers onder invloed van leptine in een soort netje om vetcellen in het lichaam groeiden. En als ze die zenuwcellen vervolgens met laserlicht activeerden, volgde lokaal een verhoogde vetafbraak. Als de onderzoekers de zenuwingroei blokkeerden of de aanvoerende zenuwbanen beschadigden trad de door leptine gestimuleerde vetverbranding niet meer op. Eerder dachten onderzoekers dat leptine vooral zijn effect had in de hersenen, waar de stof het gevoel van verzadiging zou stimuleren. Muizen die leptine krijgen eten inderdaad minder, maar ze vallen sterker af dan op basis van de verminderde energie-inname verwacht zou worden. Daar is nu een verklaring voor gevonden: het leptine (dat overigens door het vetweefsel zelf geproduceerd wordt) heeft ook lokaal een effect op vetweefsel, waardoor de vetverbranding wordt gestimuleerd.