Koning: moeten kritisch blijven op wat de VN niet bereikt heeft

Koning Willem-Alexander sprak vanavond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York toe. Zodra er een video beschikbaar is, plaatsen we die hier.

Koning Willem-Alexander tijdens zijn speech tot de Algemene Vergadering van de VN in New York.
Koning Willem-Alexander tijdens zijn speech tot de Algemene Vergadering van de VN in New York. Foto ANP/Robin Utrecht

Koning Willem-Alexander heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York toegesproken. Hij feliciteerde de VN met het 70-jarige bestaan, maar riep ook op kritisch te kijken naar wat nog niet bereikt is. “Geweld mag nooit overheersen”, zei de koning.

Daarmee doelde de koning op de situatie in Oost-Oekraïne. Hij riep op de VN-resolutie rond MH17 uit te voeren.

“Onrecht doet pijn als een open wond. Nederland rouwt nog steeds om onze dierbaren van de MH17-ramp.”

De koning zei dat “misdaden niet onbestraft mogen blijven, een kenmerk van een rechtsorde”. Hij sprak ook zijn zorgen uit over de vluchtelingencrisis in Europa. “We kunnen onmogelijk de andere kant opkijken.” Ook zei hij dat Afrikaanse landen in de VN-Veiligheidsraad ondervertegenwoordigd zijn. NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel is in New York en noemde nog een aantal punten:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Opnieuw heeft Kingdom of the Netherlands bijdrage aan humanitaire hulp verhoogd, zegt koning in rede tot VN
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Iedere organisatie die relevant wil blijven moet zich aanpassen aan omstandigheden, houdt koning de VN voor. Voor Vn en V-raad is dat urgent

Lees de volledige (in het Nederlands vertaalde) tekst die de koning uitsprak hier.

Zetel in de VN-Veiligheidsraad

De koning was niet voor niets naar New York gekomen om de lidstaten van de VN toe te spreken. Inzet is een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad voor de periode 2017-2018. Daarvoor komen twee Europese landen in aanmerking, en ook Italië en Zweden azen op die plekken. Nederland is daarom met een zware delegatie naar New York afgereisd.

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis Koninkrijksdelegatie bij opening 70e Algemene Vergadering Verenigde Naties. #UNGA #KingdomNL http://t.co/IuiczcdhZ2

De koning noemde de kandidaatstelling van Nederland expliciet. En het punt dat de koning maakte over gevaren van klimaatverandering voor kleine eilandstaatjes, en de kennis die Nederland heeft om daarbij te helpen, was een handige zet, zegt redacteur Eijsvoogel:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Soms geven kleine landen het goede voorbeeld, zegt WA bij VN, denk aan eilandstaatjes ivm gevaren van klimaatverandering.

“De koning sprak goed en was verstaanbaar, en zijn verhaal was helder. Het was zowel een campagneverhaal, met een paar keer de leus ‘Nederland: uw partner voor vrede, gerechtigheid en ontwikkeling’, als een pleidooi voor hervorming. Dat valt ook in goede aarde bij andere landen die niet in de Veiligheidsraad zitten. De opmerking over dat kleine landjes een belangrijke rol kunnen spelen was ook aardig - ook zij hebben allemaal één stem bij de verkiezingen.”

De conclusie:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Koning weet in 1 verhaal lof en kritiek op VN te combineren, stemmen te werven voor kandidatuur V-raad en de campagneslogan paar x te noemen

De speech van de koning duurde zo’n twintig minuten. Daarna kreeg hij applaus. De zaal was deels leeg omdat op hetzelfde moment een lunch georganiseerd was door Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN. Koning Willem-Alexander was het eerste Nederlandse staatshoofd dat de Algemene Vergadering van de VN toesprak.

Twitter avatar markknoller Mark Knoller Must wonder where everybody is: King Willem-Alexander of The Netherlands addressing UNGA.while most leaders at @secgen‘s fancy luncheon.

Onze berichtgeving van vandaag over de Algemene Vergadering op een rijtje:

  • De Amerikaanse president Obama sprak over samenwerking mét landen als Rusland en Iran, maar tegen de Syrische president Assad.
  • De Chinese president Xi Jinping was de grootste pleitbezorger van ontwikkelingslanden.
  • De Russische president Poetin riep op tot een grote internationale antiterreurcoalitie.

Bekijk alle toespraken tijdens de Algemene Vergadering van de VN hier.

    • Sam de Voogt