Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kevin McCarthy stelt zich kandidaat als nieuwe oppositieleider VS

Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin

De Republikein Kevin McCarthy heeft zich kandidaat gesteld voor een positie als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten. Vorige week stapte John Boehner onverwacht op.

McCarthy is als meerderheidsleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden de nummer twee achter Boehner. Doordat er nog geen duidelijke tegenkandidaat is opgestaan, is McCarthy de gedoodverfde kandidaat om Boehner op te volgen als voorzitter. Volgens NRC-correspondent in de VS Guus Valk is McCarthy wel een interessante man.

Niemand is echt blij met hem. Hij is conservatief, maar de Tea Party-vleugel loopt niet met hem weg. Ook onder de gematigde Republikeinen is hij geen topfavoriet. Maar er is geen echt alternatief, omdat beide kampen slecht georganiseerd zijn. Hij heeft de laatste tijd aan zijn conservatieve imago gewerkt en hij wordt het vrijwel zeker. Zijn promotie komt te laat om nog wat voor de huidige shutdown te betekenen. Het is onwaarschijnlijk, denk ik, dat hij de Boehner-koers erg zal wijzigen. Een Speaker kan niet veel anders dan wat Boehner deed: meerderheden verzamelen.

Flirt met rechtervleugel

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is een van de belangrijkste posities in de Amerikaanse politiek. Na de vicepresident is dit de volgende in lijn van opvolging. Als de president, zoals nu, uit de andere partij afkomstig is, wordt de voorzitter als oppositieleider gezien.

Kritiek op buitenlandbeleid obama

Maandag zette McCarthy de toon door zich kritisch uit te laten over het buitenlandbeleid van president Obama. Volgens McCarthy heeft “het gebrek aan leiderschap” in Obama’s beleid “gruwelijke consequenties” gehad voor de hele wereld - “en het wordt met de dag erger.” McCarthy deed zijn uitspraken bij het John Hay-initiatief, een Republikeinse organisatie die zich richt op buitenlandbeleid.

Volgens analisten bij persbureau Reuters was de toespraak een poging om het conservatieve deel van de Republikeinse partij achter zich te krijgen. Hij gaf zijn speech overigens voordat hij zijn kandidatuur bekendmaakte.