Kerry en Lavrov spreken al ‘meer coördinatie’ af

Op ministersniveau raakten Rusland en Amerika gisteren al nader tot elkaar.

De Verenigde Staten en Rusland vinden dat de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak beter gecoördineerd moeten worden. Dat zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, gisteren in New York. John Kerry en Sergej Lavrov ontmoetten elkaar daar gisteren.

Vandaag zullen de presidenten Obama en Poetin elkaar spreken in de marge van de opening van de Algemene Vergadering van de VN, die ze voorafgaand daaraan allebei zullen toespreken. Het is voor het eerst in meer dan twee jaar dat de twee leiders een officiële ontmoeting met elkaar hebben.

De huidige coalitie tegen de terreurbeweging IS, die onder leiding van de Verenigde Staten bombardementen uitvoert in Syrië en Irak, slaagt er al een jaar niet in om IS op de knieën te krijgen. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van president Assad, maakt geen deel uit van die coalitie. Onlangs heeft Rusland een luchtmachtbasis in Syrië opgeknapt en uitgebreid, en voorzien van luchtafweergeschut, gevechtsvliegtuigen en enkele duizenden militairen.

Rusland steunt de in het nauw gedreven Syrische president Assad. In een vraaggesprek met de Amerikaanse tv-zender CBS noemde Poetin de westerse steun aan Syrische rebellen gisteren in strijd met het internationale recht en niet effectief. Assad verdient volgens hem steun, omdat hij terroristische organisaties bestrijdt.

Volgens The New York Times hebben zich sinds 2011 inmiddels 30.000 buitenlandse rekruten uit zo’n 100 landen in de oorlog in Syrië en Irak gemengd – grotendeels in de rangen van IS. Een jaar geleden werd hun aantal nog op 15.000 geschat.