Kan Platini nog voorzitter van FIFA worden?

De positie van voorzitter Sepp Blatter en kandidaat-voorzitter Michel Platini komt onder zware druk.

De Zwitserse justitie is vrijdag een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen FIFA-president Sepp Blatter. Hij wordt verdacht van fraude en wanbestuur, onder meer vanwege een ongeoorloofde betaling aan UEFA-voorzitter Michel Platini. Verdachtmakingen waardoor beide voorzitters wellicht op korte termijn geschorst kunnen worden.

1 Waarvan worden Blatter en Platini beschuldigd?

Blatter (79) wordt verdacht van verduistering van FIFA-gelden en wanbeleid. Hij zou in 2011 ongeveer 1,8 miljoen euro hebben overgemaakt aan huidig UEFA-voorzitter Michel Platini. Het geld was bedoeld voor „werk uitgevoerd tussen januari 1999 en juni 2002”, aldus de Zwitserse aanklager die de betaling „onrechtmatig” noemt. Volgens Platini is er echter „niks mis” met de betaling en is deze vergoeding contractueel geregeld.

2 Waarom kreeg Platini tien jaar later 1,8 miljoen euro betaald?

Ten tijde van de werkzaamheden was Platini persoonlijk adviseur van Blatter. Wat hij precies deed voor dit bedrag, is niet bekend. Het moment van betaling is wel opmerkelijk. In 2011 was Blatter in de race om president van de FIFA te blijven. Platini deed enkele weken na de betaling een oproep aan de Europese landen om op Blatter te stemmen bij de verkiezing. Blatter werd, met steun van de UEFA, opnieuw verkozen. Het is geen bewijsmateriaal, maar door eerdere corruptieschandalen rondom de FIFA hebben de voorzitters de schijn tegen.

3 Kan Blatter nog aanblijven als FIFA-voorzitter?

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond kan besluiten Blatter in afwachting van de uitkomst van het strafrechtelijke onderzoek te schorsen. Mocht dat gebeuren, dan is de positie van de Zwitser onhoudbaar en zal hij af moeten treden. Of dat gebeurt, wordt wellicht op korte termijn bekend. Dat bevestigde Andreas Bantel, woordvoerder van de ethische commissie gisteren in gesprek met de Zwitserse krant Schweiz am Sonntag. „Als er verdachtmakingen zijn, starten we een formeel onderzoek. We kijken daarbij niet naar de naam van iemand of welke positie hij bekleedt.”

Een andere optie is dat Blatter de eer, voor zover mogelijk, aan zichzelf houdt en direct opstapt. Hij zou toch al op 26 februari 2016 vertrekken, wanneer op een buitengewoon congres zijn opvolger wordt gekozen.

4 Wie zou Blatter dan tijdelijk opvolgen?

De langst dienende vicevoorzitter wordt dan voorgedragen als interim-voorzitter. Dat zou betekenen dat Issa Hayatou aan het hoofd komt van de FIFA, tot er een nieuwe voorzitter gekozen is. De Kameroener is 25 jaar lid van het uitvoerend comité van de FIFA en heeft tal van functies bekleed in de Afrikaanse sportwereld. Ook hij is niet van onbesproken gedrag. In 2011 werd er onderzoek gedaan naar Hayatou omdat hij smeergeld zou hebben ontvangen van een sportmarketingbureau.

5 Komt door de affaire de campagne van Platini in gevaar?

De 60-jarige Fransman, favoriet om Blatter op te volgen, is officieel geen verdachte. Hij is alleen gehoord door de Zwitserse aanklager. Toch kan zijn betrokkenheid gevolgen hebben voor Platini’s ambities om FIFA-voorzitter te worden.

De kans bestaat dat Platini, net als Blatter, geschorst wordt. En dan kan hij niet meer meedoen aan de verkiezingen. En zelfs als Platini niet geschorst wordt, kan alleen het onderzoek al betekenen dat hij de integriteitstoets voor kandidaten niet doorstaat.

    • Bas Tooms