Irak en Syrië delen inlichtingen over IS met Moskou

Rusland verrast Westen weer met deal over inlichtingen IS.

Irak, Syrië en Iran gaan hun inlichtingen over de terreurgroep Islamitische Staat (IS) delen met Rusland. Dat heeft het Iraakse leger gisteren bekendgemaakt. Het is de tweede keer in korte tijd dat Rusland het Westen verrast met eenzijdige stappen in de strijd tegen IS. De afgelopen weken stuurde Moskou al militairen, tanks en straaljagers naar een luchtmachtbasis in de Syrische provincie Latakia.

De Verenigde Staten reageerden verrast op het nieuws over het delen van inlichtingen. Irak zei dat de samenwerking voortkomt uit „toenemende Russische bezorgdheid over de aanwezigheid van duizenden terroristen uit Rusland die misdaden plegen samen met IS.” Er is al een groep Russische officieren in Bagdad, overigens met medeweten van de VS.

Het is een nieuwe aanwijzing dat Rusland bouwt aan een eigen coalitie in de strijd tegen IS, die los staat van de westerse inspanningen in de strijd tegen de terreurgroep, en die ook Iran en het Syrische regime omvat. De Russische president Poetin zal in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vandaag hier waarschijnlijk meer duidelijkheid over geven.

Rusland voorziet het regime van president Assad al jaren van wapens, materieel en militair advies, en zorgt voor diplomatieke rugdekking in de VN-Veiligheidsraad. Poetin verdedigde de steun aan Assad enkele weken geleden in felle bewoordingen. Zonder samenwerking met het Syrische regime is het onmogelijk om terreurgroepen zoals IS te verslaan en de vluchtelingenstroom naar Europa te stoppen, zei hij tijdens een bezoek aan Tadzjikistan. Hij riep westerse landen op het Russische voorbeeld te volgen.

Die lijken voorzichtig in die richting te bewegen. Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije en de VS hebben in de afgelopen weken laten doorschemeren dat Assad wat hun betreft toch een gesprekspartner is.