Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Feyenoord boekte het afgelopen seizoen een recordwinst

Dirk Kuyt viert met ploeggenoten de 1-0 tegen PEC Zwolle.
Dirk Kuyt viert met ploeggenoten de 1-0 tegen PEC Zwolle. Foto ANP

Overwintering in de Europa League en transfers die veel geld opleverden hebben er onder meer voor gezorgd dat Feyenoord het afgelopen seizoen de grootste winst in de geschiedenis van de club heeft geboekt: 13,6 miljoen euro. Een jaar eerder was dit iets minder dan 8,5 miljoen.

Ook de omzet was nooit hoger, blijkt uit de vandaag gepresenteerde jaarcijfers. De ruim 61 miljoen euro is flink meer dan de afgelopen jaren. Een seizoen eerder zette de club uit Rotterdam nog ruim 47 miljoen euro om, een jaar daarvoor ruim 45 miljoen. Feyenoord meldt dat de omzet mede zo fors is gestegen doordat de club tegelijk met de overstap naar nieuwe kledingsponsor Adidas de merchandising “met succes volledig in eigen beheer nam”.

Europa en transfers

Feyenoord speelde het afgelopen seizoen voor het eerst sinds het seizoen 2008/2009 weer in een Europees hoofdtoernooi. De club kwam de groepsfase, met daarin als tegenstanders Standard Luik, Sevilla en NK Rijeka, door, maar legde het daarna in de tweede ronde over twee wedstrijden af tegen AS Roma.

Ook verlieten enkele spelers voor veel geld Rotterdam; Graziano Pellè vertrok voor tien miljoen euro naar het Southampton van Ronald Koeman, Stefan de Vrij voor 8,5 miljoen naar Lazio Roma en Daryl Janmaat voor tussen de 6 en 7,5 miljoen euro naar Newcastle United.

Algemeen directeur Eric Gudde noemt de jaarcijfers op de website van de club “bemoedigend”:

“Voor het huidige seizoen hebben we het spelersbudget kunnen verhogen, voor het derde jaar op rij. Bovendien hebben we extra investeringen kunnen doen in een aantal randvoorwaarden, waarmee we ons topsportklimaat verder hebben versterkt.”

Feyenoord kwam van ver

Feyenoord heeft de afgelopen vier seizoen gestaag meer winst geboekt, maar kende daarvoor veel mindere jaren met hoge schulden. In het seizoen 2011/2012 werd voor het eerst in vier jaar weer eens winst geboekt. In 2008/2009 werd zelfs nog een verlies van 16,9 miljoen euro geboekt. Inmiddels zit de club in categorie 3 van de KNVB, wat betekent dat Feyenoord financieel gezond is.

Ajax

Vorige week presenteerde een andere grote Eredivisieclub, Ajax, zijn jaarcijfers (pdf). De club uit Amsterdam maakte het afgelopen seizoen 22 miljoen euro winst, ruim vijf miljoen meer dan een jaar eerder. De omzet steeg licht, van 103,8 naar 105,4 miljoen euro.