Excuus leger Israël na mishandelen pers

Het Israëlische leger heeft dit weekend een officier geschorst na de mishandeling van twee AFP-journalisten.

De Italiaanse camerajournalist Andrea Bernardi en de Palestijnse fotograaf Abbas Momani versloegen vrijdag voor het Franse persbureau een treffen met Palestijnsen op de Westelijke Jordaanoever. Israëlische soldaten vernielden de camera’s. Bernardi werd op de grond gegooid en met een geweer bedreigd. Al hun spullen werden in beslag genomen.

Volgens AFP hadden de twee toestemming om te filmen en droegen zij hesjes met ‘PERS’ erop. Een andere tv-ploeg filmde het incident en zette het online. AFP en de Foreign Press Organisation (FPO), de vereniging van buitenlandse journalisten in Israël, hebben de aanval veroordeeld.

Daags na het incident verklaarde de Israëlische luitenant-kolonel Peter Lerner aan AFP dat de verantwoordelijke officier wordt geschorst in afwachting van verdere maatregelen. Hij noemt de gebeurtenissen „ernstig” en „uitzonderlijk”, en zegt ervoor te zorgen dat het Israëlische leger hieruit lessen zal trekken over omgang met de media.

Het persbureau kreeg zaterdag de camera’s en andere apparatuur terug van het leger, maar wel zwaar beschadigd, en zonder de geheugenkaarten.

De onlusten die de journalisten wilden filmen vonden plaats bij Beit Furik, na de begrafenis van Palestijnse activist Ahmed Khatatbeh, die donderdag werd doodgeschoten door het leger.