Een bedrijfsarts, wat moet je daar mee?

Foto iStock

Weet jij hoe je de bedrijfsarts van jouw bedrijf kan bereiken? Dat is niet altijd even duidelijk. En daarom is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bezig met een wetsvoorstel dat daar verandering in moet brengen.

Maar wat is een bedrijfsarts eigenlijk en wanneer kan (of moet) je daarheen?

1. Wat doet een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts heeft een paar belangrijke taken: werkgever en werknemer helpen als de laatste ziek is, adviseren over gezondheid en het uitvoeren van medische keuringen. Ben je ernstig ziek, dan handelt de bedrijfsarts als tussenpersoon. Hij houdt in de gaten hoe de behandeling verloopt en wanneer je weer (ten dele) aan het werk kunt.

Maar de bedrijfsarts behandelt soms ook zelf mensen. “Met name bij psychische klachten treed je op als behandelaar”, zegt Jurriaan Penders, voorzitter van de NVAB, de beroepsvereniging van bedrijfsartsen.

Hoe vaak zijn werknemers ziek?

2. Wat gaat het wetsvoorstel veranderen?

“Het wordt makkelijker om niet alleen bij verzuim, maar ook bij gezondheidsklachten naar de bedrijfsarts te gaan”, zegt een woordvoerder van SZW. Vóórdat je ziek thuis komt te zitten, dus. Omdat je er zelf om vraagt. Dat is nu nog wel eens lastig:

“Werknemers hebben vaak geen idee hoe het zit met de bedrijfsarts. Bij klachten wordt nog wel eens gezegd: ga maar naar de huisarts.”

Ook krijgt iedereen recht op een second opinion: een oordeel van een tweede bedrijfsarts als je twijfelt over de conclusie van je eigen arts. Het wetsvoorstel ligt op dit moment bij de Raad van State voor advies. Volgend jaar juli moet de nieuwe wet in werking zijn.

3. Moet ieder bedrijf een bedrijfsarts hebben?

Ja. Als een bedrijf werknemers heeft, moet er ook toegang zijn tot een bedrijfsarts. Een bedrijfsarts in dienst hebben is niet verplicht, maar dan moet er wel een contract zijn met bijvoorbeeld een arbodienst. Dat geldt dus ook voor start-ups met minder dan tien mensen in dienst. De werkgever betaalt de bedrijfsarts.

4. Hoe zit het met de onafhankelijkheid?

Een bedrijfsarts is onafhankelijk, zo schrijft het ministerie van SZW. Penders van de NVAB: “Als bedrijfsarts moet je altijd twee belangen afwegen en eerlijk advies geven. Daar moet je integer mee omgaan.”

Maar in de praktijk is dat moeilijk, meent psycholoog Carien Karsten van psychologisch adviesbureau Stroom Q, dat veel te maken krijgt met patiënten die bij een bedrijfsarts vandaan komen. “Een bedrijfsarts wordt uiteindelijk door de werkgever betaald. Dan ben je dus niet onafhankelijk.”

Volgens Penders valt dat in de praktijk mee. “Beide partijen hebben belang bij herstel.”

5. En hoe zit het met jouw privacy?

Over een medische diagnose of werkproblemen mag de bedrijfsarts niet met de baas praten zonder jouw toestemming. Dat kan in de praktijk nog wel eens lastig zijn. Zeker als bijvoorbeeld werkdruk de oorzaak van de klachten is en de werknemer niet wil dat de bedrijfsarts dit bespreekt met de werkgever. Karsten:

“Als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je leidinggevende dan is het goed als hij dat ook weet. Maar de bedrijfsarts mag dat niet zomaar vertellen, die zit dan in een spagaat.”

    • Annemarie Sterk
    • Marieke ten Katen