Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media vandaag?

Ageviewers klaagt supermarkten aan

Ageviewers klaagt supermarkten aan wegens kartelvorming. Dat meldt de Volkskrant. Volgens directeur Dirk Benschop hebben supermarkten samen besloten om het systeem niet te gebruiken.

Dat betekent dat er sprake is van een kartel, en dat is verboden.

Het bedrijf zette een systeem op dat bestond uit een camera die is verbonden met een controlekamer. Zo kon bij de kassa van de supermarkt of slijter worden beoordeeld of een klant oud genoeg is om tabak of alcohol te kopen.

Sinds de oprichting in 2007 was het systeem bij 84 slijters en 14 supermarkten ingevoerd. Van de grote supermarkten heeft alleen C1000 (Nu: Jumbo) er kort mee gewerkt. De supermarkten ontkennen dat er sprake is van een kartel. Naar eigen zeggen stopten ze met Ageviewers omdat ze het ‘klantonvriendelijk’ vonden. Dirk Benschop denkt dat ze de effectiviteit van het systeem niet konden waarderen:

Ze raakten daardoor omzet kwijt, want door ons systeem kon je echt niet verkopen aan minderjarigen.

Vanaf komende woensdag stopt het bedrijf met de leeftijdscontrole. Tot nu toe heeft Ageviewers 30 miljoen euro verlies geleden.

Belgische investering in auto-export via Rotterdam

De Rotterdamse haventerminal van C.RO Ports, eigendom van de Belgische familie Cigrang, wordt de komende jaren voor 30 tot 40 miljoen euro uitgebreid. Volgens het Financieele Dagblad moeten er meer trailers en containers via Rotterdam naar Engeland verscheept worden. Het aantal auto’s dat er verscheept wordt, moet verdubbelen. Directeur Anton Las in het FD:

Doel is om het aantal autobezoeken in twee jaar met 350 duizend te laten stijgen. Rotterdam komt weer op de kaart te staan voor de uitvoer van auto’s.

Op dit moment verschepen het Belgische Zeebrugge en het Duitse Bremerhaven jaarlijks rond de twee miljoen auto’s. Las wil in Rotterdam vooral concurreren met Bremerhaven. Vorig jaar nam C.RO Ports de autoterminal van het op- en overslagbedrijf Broekman over, dat náást de terminal van C.RO Ports ligt.

Volkswagen krijgt ultimatum

De Financiële Telegraaf meldt dat Volkswagen een ultimatum heeft tot 7 oktober. Het autobedrijf heeft tot die datum om met een oplossing te komen voor het probleem met de dieselmotoren. DFT baseert het bericht op een brief van de Duitse transportautoriteit KBA, die in het bezit is van de krant Bild am Sonntag.

De software die de uitstoot van dieselauto’s moest meten, is gemanipuleerd, zo bleek vorige week. Nu wil KBA dat Volkswagen de uitstoot van de dieselauto’s eerlijk weergeeft. Als het bedrijf dat niet doet, wordt de toestemming ingetrokken om de betreffende dieselauto’s te verkopen of verplaatsen.

Andere media, waaronder RTL Z berichten dit weekend dat Bosch, die de testsoftware voor de dieselauto’s leverde, al in 2007 aan de bel heeft getrokken. Het bedrijf waarschuwde Volkswagen dat aanpassen van de software verboden is.

    • Eefje Rammeloo