Deelstra haalt limiet voor de olympische marathon

Langeafstandsloopster Andrea Deelstra is gisteren vijfde geworden in de marathon van Berlijn, in een tijd (2.26,45 uur) die ruim onder de olympische limiet van 2.28 uur ligt. Daarmee heeft Nederland volgend jaar in Rio de Janeiro weer een deelneemster op de marathon bij de Olympische Spelen.

Deelstra (30) is van oorsprong een steeple-atlete, die negen jaar geleden de overstap naar de marathon maakte. De investering duurde lang, maar betaalde zich gisteren in Berlijn uit. Deelstra’s succes was allerminst vanzelfsprekend, omdat de Groningse atlete aan de EK van vorig jaar in Zürich een gescheurde peesplaat in haar rechtervoet had overgehouden. Door dat ongemak lag het halen van de olympische limiet niet voor de hand, temeer daar Deelstra’s persoonlijk record van 2.32,39 daar ver van verwijderd was.

Deelstra overtrof zichzelf in Berlijn door haar persoonlijke record met bijna zes minuten te verbeteren. Daarmee is zij in tijd gemeten de vierde Nederlandse marathonloopster. Alleen Lornah Kiplagat (2.23,43), Hilda Kibet (2.24,27) en Carla Beurskens (2.26,34) waren ooit sneller.

Deelstra had vanwege het snelle parcours en de doorgaans goede weersomstandigheden voor Berlijn gekozen en niet voor de marathon van Amsterdam, op zondag 18 oktober.

Winnares in Berlijn werd de Keniaanse Gladys Cherono in 2.19,25, de snelste jaartijd. Bij de mannen won Eliud Kipchoge in 2.04,01, eveneens de snelste seizoenstijd. (NRC/ANP)