China draagt 8.000 manschappen aan voor VN-vredesmacht

De Chinese president Xi Jinping spreekt de Algemene Vergadering van de VN in New York toe. Foto EPA/Justin Lane

Tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft de Chinese president Xi Jinping 8.000 manschappen toegezegd aan de VN-vredesmacht.

De troepen zullen permanent stand-by staan. Daarnaast gaat Xi circa 100 miljoen dollar (89 miljoen euro) schenken aan de Afrikaanse landen voor militaire hulp. Dat leverde hem volgens NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel, aanwezig in New York, een luid applaus op:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Xi oogst groot applaus bij de VN met aankondiging van 1mrd voor China-VN-fonds, en ook nog een 100 mln voor Afrikaanse Unie
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Xi werpt zich bij de VN op als grote de pleitbezorger van de ontwikkelingslanden

China al hofleverancier

China stelt ook een miljard dollar beschikbaar aan de VN om ontwikkelingswerk en wereldwijde vrede te stimuleren, aldus de president. China is al hofleverancier van de VN-vredesmacht. Tot nu toe gingen meer dan 30.000 soldaten op 29 verschillende VN-missies.

Eerder vandaag sprak president Obama van de Verenigde Staten al in New York de leden van de VN toe. Hij zei dat de VS bereid zijn met ieder land, ook met de landen Rusland en Iran die de Syrische president Bashar al-Assad steunen, samen te werken om de situatie in Syrië op te lossen. Later volgen onder andere nog president Poetin van Rusland en Koning Willem-Alexander.

Onze berichtgeving van vandaag over de Algemene Vergadering op een rijtje:

  • Koning Willem-Alexander pleitte voor een tijdelijke Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad
  • De Amerikaanse president Obama sprak over samenwerking mét landen als Rusland en Iran, maar tegen de Syrische president Assad.
  • De Russische president Poetin riep op tot een grote internationale antiterreurcoalitie.

Bekijk alle toespraken tijdens de Algemene Vergadering van de VN hier.

    • Sam de Voogt