Boijmans van Beuningen collecteert voor schilderij Magritte

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Foto ANP / Koen Suyk

Met een collectebus in het museum probeert Museum Boijmans Van Beuningen de laatste 120.000 euro bij elkaar te brengen voor een schilderij van de Belgische kunstenaar René Magritte (1898-1967), dat het voor naar schatting tegen de 3 miljoen euro heeft aangekocht.

Het gaat om Le miroir vivant uit 1928, een van de ruim veertig ‘woordbeeldschilderijen’ die Magritte vroeg in zijn carrière maakte. Volgens directeur Sjarel Ex “een prachtige toevoeging aan de collectie surrealistische kunst van Boijmans”. Vanaf 10 oktober zal het museum de aanwinst met een speciale tentoonstelling welkom heten in de collectie.

Van de Belgische verkopers kreeg het museum tot het einde van het jaar de tijd om de aankoopsom bij elkaar te krijgen. Met toezeggingen van zeven fondsen slaagde Boijmans, dat een jaarlijks aankoopbudget heeft van slechts 50.000 euro, daar bijna in. Toch is de aankoop inmiddels zeker, want als het plan met de collectebus onvoldoende oplevert, zal de Vereniging Rembrandt het ontbrekende bedrag aanvullen. Voor het aankoopfonds komt die garantstelling bovenop de 800.000 euro die het al toezegde voor Le miroir vivant.

Boijmans, dat al vier schilderijen en één sculptuur van Magritte bezit, aasde al lang op een vroege Magritte. In de vorig jaar uitgebrachte documentaire Conducting Boijmans is te zien hoe Ex in december 2013 in New York op bezoek ging bij de eigenaren van Le miroir vivant. Die vroegen toen nog een absurd hoog bedrag voor het schilderij, zegt Ex, zeker twee miljoen te veel.

“Dan denk je: jammer, laten we maar gaan voor een van de vier andere goede woordbeeldschilderijen in particuliere handen.”

Lees vandaag meer in nrc.next.

    • Arjen Ribbens