Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Nederland vraagt in Zwitserland gegevens op

Nederland heeft de Zwitserse Belastingdienst gevraagd gegevens van Nederlandse rekeninghouders bij de bank UBS door te spelen. Dat heeft de Nederlandse Belastingdienst gisteren bevestigd. Het verzoek is gedaan in het kader van een onderzoek naar belastingontduiking en -ontwijking. De Belastingdienst wil de gegevens hebben over Nederlanders die tussen februari 2013 en eind december 2014 een rekening hadden bij UBS en tegenover de bank niet hebben bewezen dat ze in Nederland belasting hebben betaald over hun vermogen. Van rekeningen waar de rekeningshouders nooit meer dan 1.500 euro op hadden staan, hoeft Nederland geen informatie te hebben. UBS is de eerste bank waar de Belastingdienst op deze manier contact mee heeft. Mogelijk volgen nog twee andere Zwitserse banken. (ANP)