Talibaan vallen stad aan

Afghaanse militairen tijdens een gevecht met de Talibaan in Kunduz.
Afghaanse militairen tijdens een gevecht met de Talibaan in Kunduz. Foto Reuters

De Talibaan hebben vanmorgen de aanval ingezet op de strategische noord-Afghaanse stad Kunduz. Honderden strijders vielen vanuit verschillende richtingen aan. Het is de tweede keer dit jaar dat de Talibaan de stad proberen in te nemen. Het Afghaanse leger zet gevechtshelikopters in om de indringers te verdrijven. In de stad viel het gedreun van artillerie en geweervuur in de buitenwijken te horen. Er zouden al tientallen doden zijn gevallen. Eerder dit jaar bestond de verdenking dat ook medestanders van Islamitische Staat (IS) probeerden voet aan de grond te krijgen bij Kunduz. Het huidige offensief lijkt echter het werk van de reguliere Talibaan.

In het oosten van Afghanistan doken gisteren intussen ook strijders op die zich loyaal verklaarden aan IS. In de provincie Nangarhar zouden ze controleposten van het regeringsleger hebben aangevallen. Bij een bomaanslag op een volleybalwedstrijd in de provincie Paktika vielen negen doden. De daders zijn onbekend. (NRC)