Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Afghaanse stad Kunduz geheel in handen van Talibaan

De Afghaanse Talibaan hebben de Noord-Afghaanse stad Kunduz veroverd. Eerder vandaag startten strijders een offensief, waarbij delen van de stad werden bezet en een aantal gevangen werd vrijgelaten.

Op deze foto zouden Talibaanstrijders te zien zijn die in Kunduz patrouilleren in een Afghaans politievoertuig.
Op deze foto zouden Talibaanstrijders te zien zijn die in Kunduz patrouilleren in een Afghaans politievoertuig. Foto: EPA

De Afghaanse Talibaan hebben de noordelijke stad Kunduz veroverd.

Dat meldt persbureau AP op gezag van een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse zaken. De woordvoerder van de minister erkende tegenover het persbureau dat de stad “in de handen van de Talibaan is gestort.”

Volgens de woordvoerder zijn er militaire versterkingen onderweg om de stad te ontzetten. Een Afghaanse generaal liet AP weten dat belangrijke strategische punten, zoals het vliegveld, nog in handen zijn van de Afghaanse veiligheidstroepen.

Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen zegt tegen het persbureau al meer dan honderd gewonden te behandelen in de Noord-Afghaanse stad, waarvan er zeker 36 in kritieke toestand verkeren.

Kunduz is testcase voor Talibaan

Volgens NRC-correspondent Joeri Boom is Kunduz een belangrijke verovering voor de Talibaan.

“Kunduz is voor krijgsheren en de regering een hele belangrijke stad omdat het op een handelsroute ligt, en daardoor bepalend is voor de regionale handel. De Talibaan weten ook dat ze die stad waarschijnlijk niet kunnen houden. Het is een testcase voor ze: hoe en wanneer gaat het Westen ingrijpen met luchtsteun? Als er niet wordt teruggeslagen, is dat een bevestiging van hun macht in de regio. Het lot van Kunduz kan daarom bepalend zijn voor de verdere militaire ontwikkelingen in Afghanistan.”

Bij de snelle aanval op Kunduz waren honderden strijders betrokken, die in rap tempo de veiligheidstroepen in de stad onder de voet liepen. Het zegt volgens Boom veel over de kracht van de groepering. Ook het uitblijven van Westerse luchtsteun was volgens Boom bepalend.

“De Talibaan zijn veel sterker dan gedacht werd, zelfs toen de NAVO nog in Afghanistan zat. Er is rustig afgewacht tot de kans kwam, en dat was vandaag. Momenteel zijn politici bezig met de bestrijding van Islamitische Staat. Daarbij is er behoorlijk in het NAVO-budget gesneden, vooral op de luchtmacht is veel bezuinigd. Toch is het voor het Westen een gevoelig verlies; er zijn honderden troepen gesneuveld in Afghanistan. Voor de Russen betekent een terugkeer van de Talibaan een nieuwe bron van extremisme in de eigen invloedssfeer. Dit zou zomaar de opzet kunnen betekenen voor een samenwerking tussenM Moskou en de NAVO.”

Verrassingsoffensief in de vroege morgen

Vanmorgen startten Talibaanstrijders een verassingsoffensief, waarbij ze erin slaagden om een groot deel van de stad te veroveren en gevangenen te bevrijden. De Talibaan hesen volgens persbureau AP vanmiddag al hun vlag in het centrum van de stad.

Honderden strijders vielen vanuit verschillende richtingen aan. Het is de tweede keer dit jaar dat de Talibaan de stad probeerden in te nemen; in april mislukte een poging.

Het is voor het eerst dat de groepering een stad verovert sinds de Amerikaanse invasie in 2001 plaatsvond. Tot nu toe dit jaar zijn de Talibaan juist flink teruggedrongen door het Afghaanse leger.

NEDERLANDSE MISSIE

Tussen 2011 en 2013 heeft Nederland een politietrainingsmissie uitgevoerd in de Afghaanse provincie. Uiteindelijk werden in de 2,5 jaar dat Nederland aanwezig was 410 agenten opgeleid.

In mei bleek dat de door Nederland opgeleide agenten, tegen de afspraak in, meevochten tegen de Talibaan. De bedoeling was dat de Afghaanse agenten alleen politietaken zouden uitvoeren.