Over de haag

Samsom kopieert

Wie zei er: „Een half jaar voor de verkiezingen bepaal ik of ik weer beschikbaar ben”? En: met het kabinet de rit uitzitten is „geen doel op zich”? Premier Mark Rutte, inderdaad, meer dan eens. Dit weekend sprak niet hij, maar Diederik Samsom die woorden. In Buitenhof zei hij dat hij in oktober 2016 bepaalt of hij door wil als leider van de PvdA. Hij heeft er vertrouwen in dat het kabinet zijn termijn tot begin 2017 kan volmaken. Doet de PvdA het dan niet beter in de peilingen dan nu, „dan maak je een buiging, stap je van het podium af en dan mag een ander het stokje overnemen”, aldus Samsom.

Dekker draait door

Is het VVD-strategie om volledige desinteresse in je portefeuille te tonen? Halbe Zijlstra maakte zich weinig geliefd in de kunstwereld door als staatssecretaris van cultuur alleen de metalband Metallica te roemen. VVD’er Sander Dekker, nu als staatsecretaris verantwoordelijk voor media, kijkt het liefst alleen naar wielrennen, bleek vrijdag bij De Wereld Draait Door. Van Paul de Leeuw wordt hij „niet blij” en de nieuwe show van Frans Bauer heeft hij „niet gezien”. Is hier sprake van een aversie tegen plat entertainment, dat wat hem betreft van de publieke omroep mag verdwijnen? Niet alleen: ook Buitenhof ziet hij „bijna nooit”.

Weekers weer welkom

Frans Weekers, de VVD-staatssecretaris die vorig jaar aftrad, treedt nu toe tot de partijcommissie die het programma voor de volgende verkiezingen gaat schrijven. De commissie van achttien leden wordt geleid door senator Jan Anthonie Bruijn. Coalitiegenoot PvdA maakt zich ook op voor nieuwe verkiezingen met een commissie van achttien man sterk. Onder leiding van Wim Meijer, ooit staatssecretaris onder Den Uyl, praten onder andere Hans Spekman en Diederik Samsom mee. Ook Adri Duivesteijn, fervent aanhanger van Lodewijk Asscher, schuift aan.

Waar doen ze het van?

Het antwoord op de vraag voor wie politici hun werk doen, is meestal niet zo moeilijk. Maar wáár ze het van doen, is lastiger te beantwoorden. Althans in Nederland. Decennialang wordt al gesteggeld over het openbaar maken van de partijgiften. Maar sinds 2013 dienen politieke partijen dan eindelijk inzicht te verschaffen in de namen van hun gulle gevers. Gul, want het gaat om bedragen boven de 4.500 euro. Het overzicht over 2014 is nu beschikbaar. Op de lijst staan vooral politici die zelf (een deel van) hun inkomen in de partijkas storten, zoals bijvoorbeeld bij de SP verplicht is. Bovenaan staat dan ook Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Zij maakte vorig jaar niet minder dan 87.246,19 euro over aan haar partij.

    • Emilie van Outeren