Open boek

Zijn roman Wereldschaduw krijgt vijf ballen. Maar wat leest schrijver Nir Baram eigenlijk zelf?

Waar leest u het liefst?

„Thuis, in mijn werkkamer. Het probleem is alleen dat die kamer vijf maanden geleden een kinderkamer is geworden. Ik ben er achtergekomen dat Virginia Woolf een genie is. Ieder mens heeft A Room of One’s Own nodig. Het is een fundamentele behoefte voor een schrijver. Misschien nog wel belangrijker dan je handen.”

Wie is uw favoriete literaire karakter?

„Jay Gatsby uit The Great Gatsby en Ulrich uit De man zonder eigenschappen. Bij beide personages vraag je je af: verbergt jouw masker een echt gezicht, of is jouw gezicht een combinatie van verschillende maskers. Het zijn complexe personages. Daar ben ik dol op.”

Wie is uw favoriete schrijver?

„A.B. Yehoshua. Met The Continuing Silence of a Poet schreef hij een van de beste korte verhalen die ik ooit las, over de moeizame relatie tussen een vader en een zoon. Na het overlijden van de moeder zijn zij op elkaar aangewezen. Ze blijken vreemden voor elkaar te zijn, iets wat Yehoshua genadeloos neerzet. Het was een onverwachts confronterend verhaal. Ik heb na het overlijden van mijn moeder hetzelfde meegemaakt. Wel was mijn vader een stuk leuker dan de vader in Yehoshua’s verhaal. Die heeft geen enkele interesse in zijn zoon en weet niet wat er allemaal door hem heengaat.”

Welk boek heeft u tot uw eigen schande nog niet gelezen?

„De laatste twee delen van Op zoek naar de verloren tijd, de romanreeks van Marcel Proust. Het zijn de enige delen die niet in het Hebreeuws zijn vertaald. Ze in het Engels lezen is geen optie. Dan ben ik mijn hele leven bezig.”

Wat is het eerstvolgende boek dat u gaat lezen?

De geniale vriendin, het eerste deel uit het Napolitaanse vierluik van Elena Ferrante. De Hebreeuwse vertaling is net uitgekomen, en veel vrienden zijn enthousiast. Ik kan het niet uitleggen: maar ik heb het gevoel dat ik dat ook ga zijn.”

    • Roderick Nieuwenhuis