Wielrenner Sagan wereldkampioen op de weg

Wielrenner Peter Sagan op weg naar zijn wereldtitel. Foto EPA / Jim lo Scalzo

De Slowaak Peter Sagan is in het Amerikaanse Richmond wereldkampioen wielrennen op de weg geworden. Sagan soleerde in de slotkilometers van een boeiende koers naar de winst. Beste Nederlander was Tom Dumoulin: elfde.

Kort achter Sagan sprintte de Australiër Michael Matthews naar de tweede plaats, voor de Litouwer Ramunas Navardauskas.

Sagan deed vandaag op het WK wat hem in de etappes van de Ronde van Frankrijk maar niet lukte dit jaar: de rit winnen. Sagan werd in de Tour maar liefst vijf keer tweede in een rit en was bovendien tweemaal derde, drie keer vierde en een keertje vijfde. Toch was Sagan vandaag wel degelijk een van de favorieten voor de WK-zege.

De Nederlandse kopman Niki Terpstra deed enkele kilometers voor de finish weliswaar een poging weg te rijden. Maar de Noord-Hollander werd uiteindelijk dertiende.

Nederlandse ploeg bepaalt groot deel van wedstrijd

De Nederlandse ploeg bepaalde een groot deel van de wedstrijd. Achter een vroege vluchtgroep reed Jos van Emden rondenlang op kop. Later namen Robert Gesink, Dylan van Baarle en Bauke Mollema het commando over. Tot een schifting leidde het vooralsnog niet. Ook de Belgen deden hun werk.

In de finale reed eerst ‘local hero’ Taylor Phinney met twee vluchtmakkers voorop. De Belgen (Sep Vanmarcke) en de Nederlanders (Gesink) leidden op de klimmetjes de achtervolging, meldt persbureau ANP. De Spanjaard Joaquim Rodriguez werd ook onrustig. Nog voor het ingaan van de voorlaatste ronde was het drietal ingerekend.

Een aanval van Mollema leidde op dat moment een interessante ontsnapping in. De Nederlander kreeg onder meer de Belg Tom Boonen en titelverdediger Michal Kwiatkowski mee. De Italianen wisten hun rappe sprinter Elia Viviani voorin. Met nog 25 kilometer groeide de voorsprong naar een halve minuut. De Belgen leken in een zetel te zitten met Boonen voorop en Greg van Avermaet en Philippe Gilbert achter de hand. Maar ook deze ontsnapping werd teniet gedaan.

Aanval Sagan op ruim 2 kilometer voor de streep

Een groep van zo’n zeventig renners reed voor de laatste keer naar de drie koersbepalende klimmetjes. De Tsjech Zdenek Stybar was de eerste die het probeerde. Terpstra reed even op kop maar de ultieme aanval kwam van Sagan op ruim 2 kilometer voor de streep.

De man die dit jaar met name in de Tour de show stal met een buitengewoon offensieve rijstijl kreeg daarmee in Richmond zijn beloning. Op 25-jarige leeftijd werd hij de opvolger van de Pool Kwiatkowski.

    • Niels Posthumus