Vertrouwen in de bank, tout le monde bij de VN

Foto NASA

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Laten we de week maar beginnen met het einde. Want volgens een online genootschap van bijbel-theoretici zou de mensheid maandag vernietigd worden door een enorme asteroïde. Maar volgens NASA is er niets aan de hand.

Dus gaan we er gemakshalve maar even van uit dat Koning Willem-Alexander die dag gewoon zijn speech mag houden tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Als eerste Nederlandse staatshoofd ooit (en de presidenten Obama, Poetin en Xi zijn er ook).

Het leidde al tot protest: de plannen om rechtbanken in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen alleen nog eenvoudige zaken te laten behandelen. Vanwege bezuinigingen. Maandag neemt de Raad van de Rechtspraak dan toch echt een besluit.

Een beste reputatie hebben ze niet meer, banken. Dan kan een vertrouwensmonitor geen kwaad, moet de Nederlandse Vereniging van Banken hebben gedacht. Die moet inzichtelijk maken hoe banken presteren in de ogen van de toezichthouder en consumenten. Met scores. Maandag wordt de monitor aan minister Dijsselbloem van Financiën gepresenteerd.

2. Hoezo glazen plafond? Vorige week vond de verkiezing van Topvrouw van het Jaar plaats, dinsdag volgt het eerste nationale zakenvrouwen-congres. Met onder meer ondernemer Annemarie van Gaal, die ‘zal inspireren met haar lef en ondernemerschap’.

Een walhalla voor de liefhebber van hangende cactussen, gek behang en tafels van steigerhout. In de Amsterdamse Rai begint de Woonbeurs. Of beter gezegd: de VT Wonen&Design Beurs.

3. Eerst wist hij benzinestations schrik aan te jagen met zijn onbemande tankstations, vanaf woensdag gaat ondernemer Michiel Muller officieel de concurrentie aan met Albert Heijn en Jumbo. Dan gaat zijn online boodschappendienst Picnic van start.

4. Feest! Donderdag bestaat NRC Handelsblad 45 jaar. Ten minste: op 1 oktober 1970 verscheen de eerst NRC na een fusie tussen het Algemeen Handelsblad en de Nieuwe Rotterdamse Courant.

Nog meer felicitaties. Diezelfde dag begint Femke de Vries, nu nog bijzonder hoogleraar Toezicht in Groningen, als bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten. Wat ze gaat verdienen? 218.950 euro bruto. “Dit is conform de individuele uitzondering zoals vastgelegd in de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector.”

Ook op donderdag: de uitspraak in het kort geding dat vakbond FNV heeft aangespannen om het loonakkoord voor overheidspersoneel, ongeldig te laten verklaren.

5. Er was veel om te doen, de Gouden Kalveren. Zo noemde Klaas de Jong, producent van Michiel de Ruyter (twee nominaties) het prijzengala een ‘elitair grachtengordelfeestje’ en trok hij de vertoning van zijn film tijdens het Nederlands Film Festival terug. Maar wie weet wint Frank-Michiel de Ruyter-Lammers vrijdagavond alsnog het Kalf voor beste acteur.

Kilo’s hutspot, haring en wittebrood. En het nodige bier, niet te vergeten. Vrijdag is namelijk ook het opwarmmoment voor Leidens Ontzet, dat officieel de volgende dag begint. Dan vieren de ‘Leienaren’ hun bevrijding van de Spanjaarden op 3 oktober 1574. En dat mag best een weekend duren, zeker van alle Leidse kroegbazen.

    • Eva Oude Elferink