Stukje vakwerk

Vergeet de Apple Watch, koop online een vintage horloge

Beeld Studio NRC

Post uit Amerika. Een bruine bubbeltjesenvelop met mijn adres in een net handschrift. De inhoud? Een bescheiden ogend oud horloge, voorzien van een waardeloos nieuw bandje. Gevonden op Etsy, een online marktplaats voor handgemaakte en vintage spullen. De zwarte wijzerplaat is verkleurd tot brons, de cijfers zijn dof. Het is een Universal Genève, op internetfora bejubeld als ‘the poor man’s version of the Patek Philippe’, een beroemde fabrikant van ingetogen maar peperdure horloges. Gekocht van een meneer uit Wisconsin voor tweehonderd euro.

Als ik in een Amsterdamse horlogerie een nieuw bandje uitzoek, lichten de ogen van de verkoopster op. Dit is hoe vintage hoort te zijn zegt ze, de verweerde details van de wijzerplaat bewonderend door een loep. Het serienummer verwijst naar een bouwjaar rond 1944. Ze lacht als ze hoort hoe weinig ik ervoor heb betaald.

Nu iedereen gewend is de tijd van z’n telefoonscherm af te lezen, is er maar één goede reden om een horloge te dragen: je wilt iets bijzonders om je pols. Als een knots van een nieuwe klok met nepdiamantjes en een quartz-uurwerk niet je smaak is én je geen fortuin wilt uitgeven kun je het beste op zoek gaan naar een vintage exemplaar. Op internet vind je een geweldig aanbod aan mechanische horloges van Zwitserse makelij tussen de dertig en zeventig jaar oud. Een van de voordelen is het formaat: vroeger waren horloges over het algemeen kleiner in omtrek en eleganter. Een verademing vergeleken met veel moderne horloges die ontworpen lijken te zijn als protserig ruilmiddel voor criminelen. Met een vintage horloge oogst je complimenten, ik heb het al ervaren.

Vijf tips: