Opnieuw puike inhaalrace en punten voor Verstappen, Hamilton wint in Japan

Max Verstappen op Suzuka, gesitueerd in een motorsport-pretpark. Foto ANP / Frank Robichon

Max Verstappen reed vandaag in Japan net als vorige week in Singapore een buitengewone grand prix. Noodgedwongen startend vanuit de achterhoede pakte hij voor de vierde keer in de laatste vijf races punten voor het WK.

Lewis Hamilton kwam op het circuit van Suzuka, een klassieker op de F1-kalender en in 1962 ontworpen door de Nederlander Hans Hugenholtz, als eerste over de finish. Hij verstevigt zijn leiding in het klassement om het wereldkampioenschap ten opzichte van naaste concurrent en teamgenoot Nico Rosberg. Het Mercedes-duo pakte een 1-2, hoewel het Rosberg was die vanaf pole position mocht starten.

De Duitser werd al bij het ingaan van de tweede bocht verschalkt door regerend wereldkampioen Hamilton, die de leiding in de race niet meer afstond. Achter hem knokte Rosberg zich na een beroerde start terug van de vierde naar de tweede plek, de winnaar van vorige week in Singapore Sebastian Vettel (Ferrari) achter zich latend.

Verstappen wint acht plaatsen

Ondertussen beleefde Max Verstappen een veel meer enerverende race. Hij startte als zeventiende en knokte zich gestaag omhoog tot het inhalen van teamgenoot Carlos Sainz uiteindelijk de kroon op het werk bleek. De Spanjaard moest opnieuw zijn meerdere erkennen in Verstappen die net als vorige week vanuit een veel slechtere startpositie toch voor hem wist te finishen.

“Ik heb van de race genoten. Helemaal omdat ik als zeventiende van start ging op een circuit waar inhalen niet eenvoudig is en als negende finishte. (…) Sochi [de volgende grand prix, red.] zal moeilijker worden. Op Suzuka hadden we het op de rechte stukken al lastig en in Rusland zijn er nog meer.” - reactie Max Verstappen na de race.

Verstappen pakte uiteindelijk de negende plaats, goed voor 2 WK-punten. Voor Hamilton was het de 41e GP-zege van zijn carriere en hij evenaart vandaag het totaal aantal zeges van Formule 1-icoon Ayrton Senna. Alleen Vettel (42), Alain Prost (51) en Michael Schumacher (91) wonnen vaker in de koningsklasse van de autosport.

Twitter avatar Max33Verstappen Max Verstappen YES! That’s how we race! From P17 to P9. #JapaneseGP #F1 http://t.co/hBG26jadJ3

Fans die na de GP in Singapore vorige week hoopten op continuering van de mindere vorm van Mercedes en dus terugkeer van spanning in het WK, kwamen vandaag bedrogen uit. Mercedes domineerde zoals het al anderhalf seizoen doet waardoor Ferrari na de winst vorige week weer genoegen moest nemen met het predicaat best of the rest. Ook onveranderd: de bijna 18-jarige Verstappen blijft opzien baren met zijn volwassen en feilloze rijden in zijn eerste F1-seizoen.

De race in bullets, video’s en tweets

De grand prix van Japan op het circuit van Suzuka telt 53 ronden. Nico Rosberg start vanaf pole position, zijn Mercedes-teamgenoot en leider in het WK Lewis Hamilton staat naast hem op de eerste rij. Max Verstappen begint als 17e.

 • Start:Hamilton komt beter weg van zijn startplek en neemt in de lange eerste bocht uiteindelijk de leiding over van Rosberg, die kort naast de baan terechtkomt en zakt naar plek 4. Daniel Ricciardo (Red Bull) probeert zich tussen de Ferrari van Kimi Raikkonen de Williams van Felipe Massa, te wringen en raakt laatstgenoemde: beiden lekke band. Ook Sergio Perez rijdt lek en zijn Force India-teamgenoot ook door de grindbak. Verstappen neemt zodoende de 14e plek in.

  Twitter avatar koenvergeerF1 koen vergeer Je kunt Massa niet echt schuldig noemen, maar een beetje ruimte laten mag toch wel, net als vorige week.
 • Na de eerste vijf ronden rijgt Hamilton snelste ronde na snelste ronde aaneen: zijn gat naar de Ferrari van Sebastian Vettel, winnaar vorige week in Singapore, is al 4,3 sec. Daarachter is het Valtteri Bottas (Williams), Rosberg en Raikkonen. Max zit inmiddels op de staart van Felipe Nasr (Sauber) voor P12.
 • Verstappen komt niet voorbij Nasr die met zijn Mercedes-aangedreven Sauber op Suzuka meer power heeft dan de Renault achterin de Toro Rosso. De bijna 18-jarige Limburger gaat naar binnen voor zijn eerste pitstop en een ronde later volgt Nasr. Dat extra rondje op versleten rubber kost de Braziliaan te veel tijd en komt achter Max terug op de baan.
 • Op bijna een derde van de race zit Verstappen vast achter Daniil Kvyat van moederteam Red Bull, die op zijn beurt niet voorbij komt aan Fernando Alonso’s McLaren-Honda. Het tekort aan vermogen van de Renault op deze baan staat een opmars als vorige week (voorlopig) in de weg. Max op P13. Hamilton is nu de laatste van de koplopers die z’n eerste pitstop maakt.
 • Ronde 22: Rosberg is na Raikkonen ook Bottas voorbij middels een fraaie uitrem-actie. De Fin lag even derde na de pitstops. De regie volgt inmiddels al ronden lang het gevecht om P11 en dan kiest Kvyat, die gisteren een enorme crash meemaakte, eieren voor z’n geld en duikt de pit in. Max nu op de staart van Alonso.
  Twitter avatar Kokuil Louis Dekker Dit vat de eerste helft van Verstappens race goed samen: snel, maar verliest tijd door treintjes https://t.co/BxymhniAVW

 • Hij doet het! Halverwege de race klopt Verstappen de tweevoudig wereldkampioen in de eerste bocht.


  De Honda liep al die ronden harder op het rechte stuk, maar Max maakt optimaal gebruik van slipstream achter de McLaren en het scoren van WK-punten komt dichtbij nu.

  Twitter avatar EliGP Pablo Elizalde Verstappen needs his own channel on TV.
 • Met nog 24 ronden te gaan is het Hamilton op 1 met ruim 13 sec voorsprong op Vettel, die Rosberg heel dichtbij ziet komen. Maar die laatste duikt eerder de pit in en Vettel volgt een ronde later maar komt net achter Rosberg terug op de baan. Mercedes 1-2 nu. Achter de top 3 zijn het de Finnen Bottas en Raikkonen die vechten om P4.
 • Tweede pitstop voor Verstappen en hij komt terug op P12, opnieuw achter Kvyat (4,5 sec). Daarvóór is het Carlos Sainz, teamgenoot van Max, op P10: de plek die recht geeft op WK-punten.
  Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso A second pit-stop for @Max33Verstappen and off he goes again… 21 laps remaining #JapaneseGP http://t.co/RZECirIOVb
 • Max ruikt de punten nu. Kvyat opnieuw de pit in en P11 in handen. Voor hem Sainz maar Verstappen loopt per ronde zo’n 1,5 sec in op de Spanjaard. Het gat is met 15 ronden te gaan nog 4 sec.
 • Nog 10 ronden te gaan en Rosberg lijdt bij het inhalen van achterliggers: Vettel komt binnen 2 sec van zijn landgenoot. Hamilton (-12 sec) nog onbedreigd aan de leiding terwijl Verstappen op 1 sec is gekomen van Sainz. Max heeft een gat van 10 sec in tien ronden tijd dichtgereden.
 • Max voorbij Sainz! De Spanjaard lijkt ‘m nog niet te verwachten en poef: Verstappen prikt z’n Toro Rosso ernaast. Het is nu P9 voor de Nederlander van Perez is uit de top 10 weggevallen.
  Twitter avatar LindaF1nl Linda van der Heide Ok, ik ben wakker! Thanks Max. Wat een actie op Sainz. #GPJapan

  En opnieuw toch wel pijnlijk voor Sainz, die net als vorige week wordt verschalkt door zijn teamgenoot terwijl deze ver vanuit het achterveld moest starten. Max slaat meteen een gat van 2 sec maar wordt dan gewaarschuwd door zijn team:

  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen “Rear temperatures critical,” Toro Rosso tell Verstappen.
 • Ondertussen beleeft Will Stevens van achterhoedeteam Manor een momentje in de snelste (rond de 300km/u) bocht van de baan:
 • De finishvlag wordt gezwaaid: Lewis Hamilton wint de grand prix van Japan. Op Suzuka wordt Rosberg tweede, voor Hamilton.

Uitslag grand prix van Japan:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 53 ronden
2. Nico Rosberg (Mercedes) +18,9 sec
3. Sebastian Vettel (Ferrari) +20,8s
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) +33s
5. Valtteri Bottas (Williams) +36s
6. Nico Hülkenberg (Force India) +55s
7. Romain Grosjean (Lotus) +1m12s
8. Pastor Maldonado (Lotus) +1m13s
9. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso) +1m35s
10. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1 ronde

Stand in het WK na 14 van de 19 races:

1. Lewis Hamilton 277 punten (+25)
2. Nico Rosberg 228 (+17)
3. Sebastian Vettel 215 (+12)

12. MAX VERSTAPPEN 32 (+2)

  • Jules Seegers