Obama verdedigt Duurzame Ontwikkelingsdoelen

De Amerikaanse president Barack Obama vandaag tijdens zijn toespraak bij de VN. Foto EPA / Peter Foley

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich vandaag in een toespraak bij de Verenigde Naties hard gemaakt voor de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen om armoede, honger en klimaatverandering in de wereld te bestrijden. Dat meldt persbureau AP.

De zeventien nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn de opvolgers van de acht Millenniumdoelen uit 2000. De nieuwe doelen zouden gerealiseerd moeten zijn in 2030, en beslaan dus een periode van vijftien jaar, net als de eerdere Millenniumdoelen.

Anders dan in de Millenniumdoelen gaat het bij de Duurzame Doelen echter niet meer alleen om armoedebestrijding. Het gaat nu ook om het verbeteren van het milieu en om het stimuleren duurzame economische groei wereldwijd.

Topoverleg over internationale politiek

Over deze nieuwe ontwikkelingsdoelen overleggen regeringsleiders uit de hele wereld momenteel in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Een ‘politieke jaarmarkt’ noemde NRC-verslaggever Juurd Eijsvoogel de bijeenkomst: topoverleg over internationale politiek waar ’150 staats- en regeringschefs’ op afkomen. Het laat volgens Eijsvoogel zien hoe belangrijk de VN nog altijd is in de wereld.

Obama zei vandaag dat de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen “geen liefdadigheid zijn, maar een van de slimste investeringen die we kunnen doen in onze eigen toekomst”.

De Amerikaanse president verdedigde de nieuwe ontwikkelingsagenda met passie, schrijft AP. Hij wees erop dat 800 miljoen mensen in de wereld nog altijd leven van minder dan 1,25 dollar per dag en dat miljarden mensen het risico lopen te sterven aan ziektes die feitelijk te behandelen zijn. Hij noemde het een “morele schande” dat nog altijd heel veel kinderen het risico lopen te overlijden aan één beet van een malariamug.

NRC-verslaggever Juurd Eijsvoogel was in New York en schreef op Twitter:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Obama: Als elke dag honderden vrouwen sterven omdat ze n kind krijgen, weten we dat we nog veel moeten doen. Dus: nieuwe ontwikkelingsdoelen

Obama: armste mensen hardst getroffen door klimaatverandering

Ook ging Obama in op het belang van het bestrijden van klimaatverandering.

“De armste mensen zullen het hardst worden getroffen door de klimaatverandering.”

Bovendien zei de Amerikaanse president dat de ontwikkeling in de wereld sterk wordt bedreigd door oorlog. Die oorlog komt volgens Obama vaak voort uit slecht overheidsbeleid. Doelen zullen nooit worden gehaald, als problemen zoals slecht bestuur, corruptie en ongelijkheid niet worden opgelost.

Obama zei ook dat militaire interventies in het verleden wellicht voorkomen hadden kunnen worden als landen meer tijd, geld en moeite hadden gestoken in de zorg voor hun eigen bevolking. Veel conflicten hadden volgens Obama voorkomen kunnen worden als er meer was geïnvesteerd in ontwikkeling.

Obama over de vluchtelingencrisis

Over de huidige vluchtelingencrisis zei Obama dat landen die daartoe de mogelijkheden hebben meer moeten doen om vluchtelingen onderdak te bieden.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Obama bij VN: ontwikkeling wordt bedreigd door oorlog. 60 miljoen mensen zijn nu van huis/haard verdreven. Die kinderen ‘are just like us”

Maandag ontmoet Obama de Russische president Vladimir Poetin. Het is voor het eerst in lange tijd dat de twee regeringsleiders elkaar face-to-face ontmoeten; ruim twee jaar geleden zagen ze elkaar voor het laatst. Het onderwerp van het gesprek is de toenemende militaire betrokkenheid van Rusland in Syrië.

Lees ook het artikel van NRC-verslaggever Juurd Eijsvogel: ‘Een wereld zonder de Verenigde Naties is ondenkbaar‘.
    • Carlijn Vis
    • Niels Posthumus