Koenders pleit in New York voor meer samenwerking tegen terrorisme

Minister Koenders tijdens een bezoek aan Isfahan in Iran vorige week.
Minister Koenders tijdens een bezoek aan Isfahan in Iran vorige week. Foto ANP / Jerry Lampen

Het is belangrijk dat landen die te maken hebben met terrorisme en de gevolgen ervan, veel meer eenheid creëren in hun strijd tegen terrorisme. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vanmiddag in New York, waar hij de vergadering bijwoonde van het Global Counterterrorism Forum (GCTF).

Nederland is voorzitter

Nederland is vanaf zondag samen met Turkije voorzitter van het forum, waarbij dertig landen zijn aangesloten. Na de vergadering zei Koenders:

“Iedereen weet dat terrorisme niet bij de grenzen ophoudt.”

Nederland nam het voorzitterschap van het GCTF over van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was bij de vergadering aanwezig. Kerry en Koenders spraken met collega’s uit andere landen over het de-radicaliseringsprogramma van Nederland. Koenders:

“Als voorzitter kunnen we de ervaringen inbrengen die we in Nederland hebben. Het is gruwelijk, maar elke dag zien we hoe mensen worden aangetrokken door groeperingen die doden en verkrachten.”

Syrië bombarderen

Volgens persbureau ANP heeft Kerry Nederland niet gevraagd deel te nemen aan de bombardementen in Syrië. Het bombarderen van Syrië is een belangrijk onderwerp deze week tijdens de Algemene Vergadering in New York.

Frankrijk heeft vandaag haar eerste luchtaanvallen tegen militanten van terreurgroep Islamitische Staat IS uitgevoerd in Syrië. Hollande zei vanmiddag dat een trainingskamp van IS in het oosten van Syrië is verwoest door de luchtaanvallen.

Koenders:

“De vluchtelingenstroom en het lijden moet ophouden, dat is het belangrijkste. De oplossing zit niet alleen in bombarderen. Nederland laat zich niet opjagen.”

Guantánamo Bay ook niet besproken

Kerry en Koenders zouden ook niet hebben gesproken over de wens van de VS dat Nederland gevangenen uit Guantánamo Bay opneemt. De Verenigde Staten hebben Nederland meermaals gevraagd onderdak te bieden aan twee gevangenen uit de op Cuba gelegen Amerikaanse gevangenis.

De sluiting van Guantánamo Bay was in 2008 een verkiezingsbelofte van president Obama, maar het Congres verbiedt het opnemen van ex-gedetineerden uit het detentiecentrum voor terreurverdachten op Amerikaans grondgebied. Dat verklaart het verzoek aan andere landen, waaronder Nederland. Maar Nederland heeft dus geweigerd. Koenders:

“John Kerry kent het standpunt van Nederland, en hij begrijpt dat ook heel goed.”