Kipchoge wint marathon van Berlijn, Andrea Deelstra kan naar Rio

Kipchoge finisht als eerste in Berlijn.
Kipchoge finisht als eerste in Berlijn. Foto ANP/EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Eliud Kipchoge heeft vandaag de marathon van Berlijn gewonnen. Nederlands succes was er voor Andrea Deelstra, die met een vijfde positie haar ticket naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft verdiend.

Kipchoge heeft vandaag de marathon van Berlijn geen nieuw wereldrecord kunnen bezorgen. De Keniaanse topfavoriet won de klassieker over 42,195 kilometer in de Duitse hoofdstad in 2.04.01. Hij bleef daarmee ruim een minuut boven de beste mondiale tijd van zijn landgenoot Dennis Kimetto, die vorig jaar in Berlijn 2.02.57 liep.

Kipchoge, die dit voorjaar ook al de marathon van Londen won en 2014 de snelste was in de marathon van Rotterdam, maakte er een eenzame wedstrijd van. Al na 32 kilometer plaatste hij een versnelling die zijn concurrenten te machtig was.

Opvallend genoeg liep de Keniaan bijna de hele marathon met flapjes aan zijn hardloopschoenen. Het bleken de binnenzooltjes te zijn, die waren los geschoven en langs zijn enkels bungelden.

Nieuw persoonlijk record voor Deelstra

Atlete Andrea Deelstra eindige bij de vrouwen als vijfde in een tijd van 2.26.46. Een dik persoonlijk record en ruim onder de vereiste 2.28.00 voor deelname aan de olympische marathon over een jaar in Rio de Janeiro.

Deelstra is oud-Nederlands kampioene op de 42,195 kilometer. Ze eindigde vorig jaar als dertiende bij de EK in Zürich en was daarna lang geblesseerd aan haar rechtervoet. (ANP)