Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Irak gaat samenwerken met Rusland, Iran en Syrië tegen IS

Iraakse demonstranten in Karbala, ten zuiden van Bagdad, op 15 september 2015.
Iraakse demonstranten in Karbala, ten zuiden van Bagdad, op 15 september 2015. Foto EPA / Alaa Al-Shemaree

De Iraakse autoriteiten hebben aangekondigd samen te gaan werken met Rusland, Iran en Syrië tegen Islamitische Staat (IS). Bedoeling is dat de landen inlichtingen gaan uitwisselen. Dat meldt persbureau AP.

Volgens een verklaring is de samenwerking ingegeven door toenemende Russische zorgen over de aanwezigheid van “duizenden Russische terroristen die samenwerken met IS”. Het pact zou Washington kunnen verontrusten, omdat de positie van Moskou in het Midden-Oosten door deze samenwerking kan worden versterkt.

Rusland verstevigt positie in Syrië

Rusland heeft zijn militaire betrokkenheid in Syrië in de afgelopen weken opgevoerd, terwijl Damascus internationaal onder druk werd gezet om IS aan te pakken.

Op 25 september gaf Rusland aan bereid te zijn om mee te doen aan de internationale coalitie tegen IS in Syrië, mits er aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Zo wilde Rusland onder andere dat het regime van president Assad ook meedoet aan de coalitie, die door de VS wordt geleid.

Over de toenemende Russische betrokkenheid bij de oorlog in Syrië schreef buitenlandredacteur Toon Beemsterboer eerder deze maand:

“Inmiddels gaan de VS er vanuit dat Rusland een luchtmachtbasis opzet in de Syrische kustprovincie Latakia. Er wordt tijdelijke behuizing gebouwd voor 1.500 militairen, evenals een communicatiecentrum voor luchtverkeer. De basis in aanbouw wordt verdedigd met geavanceerde Russische SA-22 luchtdoelraketten en T-90 tanks.”

Rusland verhult steun aan Assad niet

Rusland voorziet het regime van Assad al jaren van wapens, materieel en militair advies, en zorgt voor diplomatieke rugdekking in de VN-Veiligheidsraad. Beemsterboer:

“De VS vreest dat Rusland zich opmaakt voor een actievere rol om het verzwakte regime te stutten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry belde onlangs voor de derde keer in tien dagen met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov over de troepenopbouw.”

Volgens de VS wakkert Russische inmenging de oorlog alleen maar aan.

Poetin verdedigt militaire steun

President Poetin verdedigde de militaire steun aan Assad op 15 september in felle bewoordingen. Zonder samenwerking met het Syrische regime is het onmogelijk om terreurgroepen zoals IS te verslaan en de vluchtelingenstroom naar Europa te stoppen, zei hij tijdens een bezoek aan Tadzjikistan. Hij riep andere landen op het Russische voorbeeld te volgen.

De Russen deden eerder deze maand een voorstel aan de VS om op militair niveau te praten over de situatie in Syrië. Maar de Amerikanen willen in tegenstelling tot Rusland de Syrische president Bashar al-Assad niet steunen in de oorlog tegen IS.

Beemsterboer:

“Poetin speelt in op de verdeeldheid in het Westen over de rol van Assad. Hoewel veel landen hem verantwoordelijk houden voor de ellende in Syrië, en formeel nog altijd zijn vertrek eisen, zien ze IS en andere terreurgroepen als een groter gevaar. De recente nederlagen van het regime, dat steeds verder wordt teruggedrongen naar de steden in het westen, baart hen grote zorgen. Strekt het kalifaat zich straks uit tot de Middellandse Zee?”

Volgens een bron van persbureau AP wordt er waarschijnlijk een commissie aangesteld in Bagdad om militaire operaties te plannen en leger-eenheden te controleren in de strijd tegen Islamitische Staat.