Het comité GeenPeil heeft 443.000 handtekeningen binnengehaald voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Dat meldt GeenPeil op Twitter.
VolgenGeenPeil GeenPeil En dat is zonder analoge formulieren die rechtstreeks naar de Kiesraad zijn gestuurd. https://t.co/LwQ6dxZijX
De tussenstand: 443.000 and counting. En men kan nog tot 23:00 uur vanavond tekenen! http://t.co/HclZTZEhWN
— GeenPeil (@GeenPeil) September 27, 2015
Als morgen om 17.00 ten minste 300.000 handtekeningen zijn ingeleverd bij de Kiesraad, krijgt Nederland binnen een half jaar een raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, dat de banden tussen de EU en het land verstevigt.
Het verdrag zou 1 januari 2016 in werking treden. Zo’n raadgevend referendum is een novum, want het is pas sinds kort mogelijk om zo’n referendum te organiseren. GeenPeil, een samenwerking tussen GeenStijl, Burgercomité EU en het Forum voor Democratie, maakt daar nu als eerste gebruik van.
Thierry Baudet, voorzitter van het Forum voor Democratie, zei gisteren in nrc.next:
“Het gaat niet alleen om het verdrag met Oekraïne. Er bestaat een brede onvrede over de manier waarop het Europese project voortdendert. We moeten een debat voeren over de fundamentele vraag: wat doen we met de EU? Hopelijk is dit het begin daarvan.”
Miljarden extra voor Nederlandse belastingbetaler
Volgens het comité gaat het verdrag de Nederlandse belastingbetaler miljarden euro’s extra kosten.
Het trio, met schrijver en filosoof Thierry Baudet als aanvoerder, is tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.
De afgelopen weken hebben de initiatiefnemers met hulp van vrijwilligers campagne gevoerd om handtekeningen te verzamelen.
Voorman Jan Roos weet wel waarom mensen dit referendum zo graag zien gebeuren. Roos:
“De Nederlandse bevolking is het zat dat wij ergens in zijn gekonkeld. De EU breidt zich uit als een olievlek. Ik kan je een ding beloven: Oekraïne gaat ons niets brengen.”
Roos zegt ook:
“GeenStijl zal nooit wegkijken als er een mogelijkheid is om invloed uit te oefenen. Het is de taak van de journalistiek om je bezig te houden met de macht en iets in beweging te brengen.”
En nu?
Wat gebeurt er met het verdrag voordat het referendum is gehouden? NRC-redacteur Floor Rusman schreef eerder in NRC:
“Omdat het raadgevend referendum zo nieuw is, bestaat hierover verwarring. Een woordvoerder van het Europees Parlement noemt het referendum ‘mosterd na de maaltijd’: het zal geen consequenties hebben voor de inwerkingtreding van het verdrag, denkt hij. Maar bij Buitenlandse Zaken zeggen ze iets anders. Als het referendum er inderdaad komt, wordt de Nederlandse ratificatie tot dat moment opgeschort. En alle EU-landen moeten ermee instemmen. Zo lang Nederland niet ratificeert kan het verdrag niet op 1 januari in werking treden, aldus Buitenlandse Zaken. Dat laatste wordt bevestigd door een woordvoerder van de Europese Commissie.”
Voor het kabinet komt een mogelijk referendum op een ongelegen moment. De eerste helft van 2016 is Nederland voorzitter van de Raad van de Europese Unie: een negatieve campagne over de EU is dan op zijn zachtst gezegd onhandig.