Frankrijk voert eerste luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië uit

Een Rafale stijgt op voor de eerste verkenningsvlucht boven Syrië, een paar weken geleden. Foto ANP/EPA/ETAT MAJOR DES ARMEES

De Franse luchtmacht heeft vandaag voor het eerst stellingen van Islamitische Staat (IS) in Syrië gebombardeerd. Frankrijk voerde al een tijdje verkenningsvluchten uit boven het land.

De aanvallen zijn “autonoom uitgevoerd”, maar wel in samenwerking met de internationale coalitie tegen IS, zo meldt het Elysée tegenover AFP. Wat voor doelwitten zijn bestookt, is niet bekend. Frankrijk was al actief boven Irak.

Update 15.00 uur:
Hollande zegt dat de luchtaanvallen een trainingskamp van IS in het oosten van Syrië hebben verwoest.

President Hollande stelde twee weken geleden dat luchtaanvallen tegen IS in Syrië “noodzakelijk” waren. Door de oorlog in dat land is een enorme stroom vluchtelingen naar Europa op gang gekomen, waardoor ingrijpen is gerechtvaardigd. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat aanslagen die in Frankrijk al dan niet zijn verijdeld, door jihadisten in Syrië waren voorbereid.

Nederland voert geen bombardementen uit in Syrië, maar is wel actief in Irak. De Nederlandse luchtmacht voert daar bombardementen uit op IS en daarnaast worden er lokale eenheden getraind. In juli werd besloten tot verlenging van die missie tot oktober 2016.

    • Philippus Zandstra