Fiscus vraagt in Zwitserland gegevens Nederlandse spaarders op

De Zwitserse bank UBS is door de Belastingdienst benaderd om gegevens over Nederlandse rekeninghouders over te dragen. Foto: EPA/ANDY RAIN

De Belastingdienst heeft een omvangrijk verzoek ingediend bij de Zwitserse belastingdienst om gegevens in te zien van Nederlanders die tussen februari 2013 en december 2014 een rekening hadden bij UBS. Het gaat om rekeningen waar meer dan 1.500 euro op staat.

De Zwitserse krant Le Temps meldt dat het verzoek is ingediend wegens een onderzoek naar belastingontduiking- en ontwijking. Daarbij gaat het om de Zwitserse bank UBS, de grootste van het land. Die bank heeft volgens het ANP eerder al aan rekeninghouders gevraagd of zij aan hun belastingverplichtingen hadden voldaan. De Belastingdienst liet vervolgens weten interesse te hebben in die gegevens. Naast UBS heeft de fiscus nog twee andere banken op de korrel. Welke dat zijn is nog niet bekend.

Niet eerder diende Nederland zo’n grote aanvraag in. Alleen de VS vroegen op deze schaal eerder nog gegevens op. Of het verzoek uitvoerbaar is moet nog blijken. Experts laten tegenover Le Temps weten dat de aanvraag niet specifiek genoeg is.

In maart dit jaar bleek dat de Nederlandse fiscus in de afgelopen dertien jaar meer dan 8 miljard euro heeft getraceerd van ongeveer 28.000 zwartspaarders. Dat leverde de schatkist zo’n 1,6 miljard euro aan naheffingen en boetes op. Een derde stond op Zwitserse bankrekeningen.

    • Philippus Zandstra