‘Duitse transportautoriteit stelt ultimatum aan Volkswagen’

Foto ANP/EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Volkswagen heeft tot 7 oktober om in Duitsland met een oplossing te komen voor het schandaal rondom de dieselmotoren. Haalt het concern die deadline niet, dan mogen er geen dieselauto’s worden verkocht van het type waar eerder mee gesjoemeld is.

De transportautoriteit KBA heeft Volkswagen middels een brief hierover verwittigd. Het document is in handen van Bild. Geëist wordt onder andere dat Volkswagen concrete stappen neemt om de uitstoot van uitlaatgassen naar waarheid weer te geven. Dient de juridische afdeling van het geplaagde automerk een dergelijk plan niet voor 7 oktober in, dan mag Volkswagen geen diesels in Duitsland meer verkopen van het type waarmee eerder gesjoemeld is.

Al in 2007 gewaarschuwd

Bild meldt daarnaast dat Bosch, het bedrijf dat de testsoftware installeerde, in 2007 al vaststelde dat de aanpassingen ‘illegaal’ waren. Dat blijkt uit documenten die naar aanleiding van het interne onderzoek bij Volkswagen naar boven zijn gekomen. De software was alleen bedoeld voor tests binnen het bedrijf, niet voor regulier gebruik.

Vrijdag maakte het Duitse ministerie van Transport bekend dat van de 11 miljoen auto’s waarvan Volkswagen heeft toegeven dat die zijn uitgerust met software om te frauderen bij tests, er 2,8 miljoen op de Duitse wegen rijden.