De Graafschap pakt eerste punt, Feyenoord verslaat PEC Zwolle, Twente wint

De Graafschap-speler Alexander Bannink, Willem II-speler Stijn Wuytens tijdens een overtreding.

De Graafschap heeft zondag in de zevende speelronde van de eredivisie het eerste punt gepakt. Met tien man knokte de promovendus zich wonderlijk terug van een 0-2 achterstand tegen Willem II. Invaller Vincent Vermeij zorgde in de slotfase voor de gelijkmaker op de Vijverberg: 2-2.

ADO Den Haag heeft zondag verzuimd de tweede competitiezege van het seizoen te boeken. Het werd 3-3 tegen Excelsior. Feyenoord heeft ook het tweede duel met PEC Zwolle in vier dagen tijd in winst omgezet.

De Graafschap - Willem II

De Graafschap was zondag alles behalve kansloos tegen de Tilburgers. De thuisclub was na een kwartier zelfs dicht bij een voorsprong door een schot van Cas Peters dat met moeite kon worden gekeerd door de kleine Griekse keeper Kostas Lamprou en via de rebound van Youssef El Jebliog bijna in het Tilburgse doel verdween.

Maar in de slotfase van de eerste helft deelde Erik Falkenburg een grote tik uit aan de promovendus. De aanvaller die de opmerkelijke overstap maakte van aartsrivaal NAC naar Willem II scoorde binnen twee minuten twee keer. Vooral het tweede doelpunt mocht doelman Hidde Jurjus zich aanrekenen.

Middenvelder Alexander Bannink van De Graafschap liep in de tweede helft knullig tegen een tweede gele kaart aan door te vroeg uit de muur te lopen bij een vrije trap voor de bezoekers. De thuisclub speelde daarom het laatste half uur met tien man. Cas Peters mocht desondanks de spanning terugbrengen. Hij maakte zijn eerste eredivisiedoelpunt uit een strafschop die was veroorzaakt door Stijn Wuytens en de spits was zowaar nog dicht bij de gelijkmaker. Met niks meer te verliezen opende De Graafschap een slotoffensief met de gelijkmaker als de beloning.

De Graafschap blijft de hekkensluiter.

ADO Den Haag - Excelsior

ADO Den Haag heeft zondag een rumoerige week niet weten af te sluiten met de tweede competitiezege van het seizoen. De ploeg van trainer Henk Fraser zag Excelsior in Den Haag drie keer een achterstand goedmaken en kwam daardoor niet verder dan 3-3.

ADO had een zege goed kunnen gebruiken om het fanatieke thuispubliek weer voor zich te winnen. Na drie competitienederlagen op rij en de midweekse uitschakeling in de KNVB-beker door de amateurs van Genemuiden, was voor de harde kern op Midden-Noord de maat vol: zij bleven de eerste twaalf minuten weg. De fans misten daardoor wel de openingstreffer van Mike Havenaar. De Japanner kroop al in de zevende minuut bij een voorzet van Edouard Duplan voor zijn man en passeerde doelman Filip Kurto: 1-0.

Excelsior, dat tot dan toe weinig had laten zien, kwam vlak voor rust zeer gelukkig terug. Adil Auassar schoot via het been van Thomas Kristensen raak. Net na de hervatting herstelde Gianni Zuiverloon de voorsprong weer. De verdediger kopte raak uit opnieuw een voorzet van Duplan (2-1).

Ook die marge wist ADO niet vast te houden. De voltallige defensie stond na een uur spelen te slapen bij een snelle uitbraak van Excelsior, waarna Auassar zijn tweede van de middag maakte. De manier waarop was een stuk fraaier dan bij de 1-1. Nu verschalkte hij doelman Martin Hansen met een stiftje.

De gasten waren nog maar net klaar met juichen, of Kurto, die vlak daarna uitviel nadat hij met zijn hoofd tegen de paal botste, kon de bal voor de derde keer uit het doel halen. Havenaar tikte de 3-2 bij de tweede paal binnen, na een voorzet van Dion Malone. Het was al de vijfde treffer dit seizoen van de opvolger van de naar Feyenoord vertrokken Michiel Kramer. Zo’n tien minuten voor tijd kwam Excelsior echter opnieuw op gelijke hoogte. Brandley Kuwas schoot fraai raak van afstand: 3-3. ADO slaagde er daarna niet meer in voor een vierde keer op voorsprong te komen, al kwam Ludcinio Marengo met een schot op de lat nog wel dichtbij.

ADO Den Haag-speler Ruben Schaken (l) in duel met Excelsior speler Brandley Kuwas (r).

Feyenoord - PEC Zwolle

De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kegelde PEC donderdag uit de beker en bracht de Zwollenaren zondag de eerste competitienederlaag van dit seizoen toe: 2-0. Dirk Kuijt en Eljero Elia, de meest gelouterde spelers in de ploeg, maakten het verschil voor Feyenoord.

Drie dagen na het bekerduel probeerde PEC-trainer Ron Jans de Rotterdammers te verrassen met een ander strijdplan. Hij posteerde routinier Wout Brama op het middenveld en koos voorin voor twee aanvallers, Lars Veldwijk en Sheraldo Becker. Van Bronckhorst zag weinig reden om het elftal van Feyenoord te veranderen na de overtuigende bekerwinst (3-0). Dat betekende dat de Zweedse middenvelder Simon Gustafson opnieuw aan de aftrap verscheen.

Het duurde lang voordat de wedstrijd in de zonovergoten Kuip echt op gang kwam. In de eerste helft regende het vooral gele kaarten, kansen waren er nauwelijks. Scheidsrechter Björn Kuipers bestrafte al in de eerste twintig minuten twee verdedigers van PEC met geel en hij deelde daarna nog vier kaarten uit tot aan de rust. Eén daarvan was voor Veldwijk, die aan het einde van de eerste helft de bal met zijn arm in het doel werkte. De spits vierde even feest, maar zag daarna dat Kuipers zijn doelpunt afkeurde én geel gaf.

Feyenoord was vooral dreigend als Elia de bal had. De linksbuiten draaide zijn tegenstander Bram van Polen af en toe dol, maar het leverde de thuisclub weinig doelkansen op. Alleen spits Michiel Kramer was in de eerste helft een keer dichtbij een doelpunt, toen hij zich door de Zwolse defensie worstelde en met links naast schoot. Een opleving aan het begin van de tweede helft was voor Feyenoord genoeg om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

De Rotterdammers kwamen sterk uit de kleedkamer en na drie grote kansen was het in de 54e minuut raak. Rick Karsdorp, voor het eerst opgenomen in de voorselectie van Oranje, zette de bal vanaf de rechterkant voor en Kuijt tikte na een overstapje van Kramer binnen: 1-0. Het bleek de opmaat naar een nieuwe zege op PEC. In de slotfase besliste Elia het duel met de 2-0.

Twente - Roda JC

FC Twente heeft zondag tegen Roda JC de eerste zege van dit seizoen geboekt. In de Grolsch Veste werden de Limburgers met 2-1 verslagen.
Door treffers van Jari Oosterwijk en Kamohelo Mokotjo stond FC Twente na een half uur al met 2-0 voor. Een doelpunt van Tomi Juric maakte het tien minuten voor tijd nog even spannend, maar verder kwam Roda JC niet.

Hakim Ziyech was ook in de zesde eredivisiewedstrijd van FC Twente van dit seizoen de grote man. Hij bereidde beide doelpunten van de thuisploeg voor.

De spelmaker behoedde zijn club zo voor een negatief clubrecord. Nooit startten de Tukkers een seizoen met zeven duels zonder zege. (ANP)