Catalanen vandaag naar stembus voor ‘verkapt referendum’

De regionale verkiezingen in Catalonië vandaag lijken op een verkapt referendum over onafhankelijkheid.
De regionale verkiezingen in Catalonië vandaag lijken op een verkapt referendum over onafhankelijkheid. Foto ANP/EPA/ALBERTO ESTEVEZ

In de Spaanse regio Catalonië zijn vanochtend de stemlokalen geopend voor de regionale verkiezingen. Die zijn dit jaar zeer belangrijk omdat er steeds meer stemmen opgaan om Catalonië af te scheiden van Spanje.

Onder de de naam ‘Junts pel Si’ (Samen voor ja) heeft de Convergencia-partij van regiopresident Artur Mas met Esquerra Republicana de krachten gebundeld voor onafhankelijkheid. De twee partijen proberen een meerderheid in het 135 zetels tellende regioparlement te behalen om zo eenzijdig de onafhankelijkheid uit te kunnen roepen. Als het aan Mas ligt, gebeurt dit binnen achttien maanden. NRC-correspondent Koen Greven schreef vrijdag dat de regioverkiezingen zo een verkapt referendum zijn.

Madrid is tegen

De roep om onafhankelijkheid in Catalonië is de afgelopen paar jaar steeds sterker geworden. De regio is rijker dan de rest van het land en verschilt ook qua cultuur en taal van Spanje. Een demonstratie voor onafhankelijkheid trok op 11 september volgens voorstanders tussen de half en anderhalf miljoen mensen. Tijdens een informeel referendum in november vorig jaar stemde meer dan 80 procent vóór onafhankelijkheid, maar die volksraadpleging had geen juridische basis.

Eerdere pogingen om een officieel referendum te houden over onafhankelijkheid werden door de Spaanse regering in Madrid geblokkeerd. Ook een eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid door het Catalaanse regioparlement zal niet worden geaccepteerd, zo liet de regering van premier Rajoy eerder al weten. Alle mogelijke legalen middelen zullen daarbij aangewend worden, aangezien een dergelijke stap volgens Rajoy tegen de grondwet in gaat.

In peilingen vooraf kwamen de voorstanders niet boven de 50 procent van alle stemmen uit. De stemlokalen sluiten vanavond om zes uur.