Ayatollah Ali Khamenei eist excuses van Saoedi-Arabië voor ramp Mekka

Ayatollah Khameini eist excuses van Saoedi-Arabië na de ramp tijdens de hadj, waarbij 769 pelgrims om het leven kwamen.
Ayatollah Khameini eist excuses van Saoedi-Arabië na de ramp tijdens de hadj, waarbij 769 pelgrims om het leven kwamen. Foto ANP/EPA

De Iraanse leider Ali Khamenei wil dat Saoedi-Arabië excuses aanbiedt voor de ramp tijdens de hadj in Mekka. Daarbij kwamen afgelopen week 769 islamitische pelgrims om het leven, onder wie 144 Iraniërs.

Dat meldt Reuters vanochtend. De ayatollah - de hoogste geestelijk leider in Iran - stelt dat deze kwestie niet wordt vergeten en dat de islamitische wereld met veel vragen zit:

“In plaats van beschuldigingen te uiten, zouden de Saoedi’s hun verantwoordelijkheid moeten nemen en excuses aanbieden aan de moslims en aan de nabestaanden van de slachtoffers.”

‘Pelgrims hielden zich niet aan voorschriften’

Woensdag vielen bij de hadj 769 doden door verdrukking en verstikking, vooral bij het plaatsje Mina. De bedevaart trekt ieder jaar 2 miljoen pelgrims aan van over de hele wereld en plaatst de Saoedische autoriteiten voor een enorm logistiek probleem. De Grote Moskee in Mekka, waar de hadj naartoe leidt, wordt bijvoorbeeld uitgebreid. Bij bouwwerkzaamheden viel twee weken geleden nog een hijskraan op het complex, waardoor 107 doden vielen.

Iran, een rivaal van Saoedi-Arabië in de regio, heeft de afgelopen paar dagen al veel kritiek geuit op Saoedi-Arabië over de gang van zaken rondom de bedevaart. Er zou sprake zijn van mismanagement. President Rohani eiste gisteren tijdens een bijeenkomst van de VN in New York dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de ramp.

De hoogste spirituele leider van Saoedi-Arabië, de grootmoefti, wees de kritiek gisteren van de hand. Ook de Saoedische minister van Volksgezondheid zei eerder al dat de autoriteiten geen blaam treft. De pelgrims zouden zich niet aan de veiligheidsvoorschriften hebben gehouden.

    • Philippus Zandstra