Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Zwitserland verbiedt verkoop vervuilende Volkswagens

Foto EPA / Julian Stratenschulte

Zwitserland verbiedt voorlopig de verkoop van Volkswagen-diesels die voorzien zijn van software waarmee de resultaten bij het meten van uitlaatgas kunnen worden gemanipuleerd. De maatregel betekent dat zo’n 180.000 auto’s van het Volkswagen-concern in het land de komende tijd niet kunnen worden verkocht.

Het verkoopverbod werd gisteravond aangekondigd door de Zwitserse Federal Roads Office (FEDRO). Het gaat naast Volkswagen-diesels ook om dieselauto’s van de andere merken van het concern, waaronder Audi, Seat en Skoda. Het verbod geldt alleen voor auto’s die nog niet verkocht of registreerd staan voor verkoop. De vervuilende diesels van het Volkswagen-concern die nu al in Zwitserland rondrijden worden ongemoeid gelaten.

In heel Europa worden maatregelen genomen nadat vorige week bleek dat Volkswagen, de grootste automaker ter wereld, in de VS een torenhoge boete en strafvervolging boven het hoofd hangt vanwege het manipuleren van uitlaatgassen. Het concern verkocht sinds 2009 bijna een half miljoen auto’s die beschikken over speciale software waarmee kan worden gefraudeerd met uitlaatgastestresultaten. Topman Martin Winterkorn stapte naar aanleiding van het schandaal op. Gisteren werd bekend dat Porsche-topman Matthias Müller hem opvolgt.

GroenLinks wil ook verbod in Nederland

GroenLinks wil dat, naar het Zwitserse voorbeeld, ook in Nederland de verkoop van nieuwe ‘vieze’ Volkswagens voorlopig wordt stilgelegd. De partij gaat dat vragen aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu), zei fractievoorzitter Jesse Klaver gisteravond in het televisieprogramma Pauw. Hij wil met de stap “laten zien dat ze er niet mee wegkomen”.

In Duitsland wil oppositiepartij SPD dat Volkswagen de vervuilende Volkswagens terugroept en gratis repareert. Fractievoorzitter Sören Bartol van de SPD in de Bondsdag zegt vandaag in de Duitse krant Bild dat Volkswagen het verloren vertrouwen moet terugwinnen met een vrijwillige terugroepactie. Volgens de Duitse minister Alexander Dobrindt van Verkeer rijden er in Duitsland zeker 2,8 miljoen dieselauto’s van Volkswagen rond die zijn uitgerust met de manipulerende software.