Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Zilver op WK voor wielrenster Anna van der Breggen

EPA / Shawn Thew

Anna van der Breggen is als tweede geëindigd in de wegrace van de WK wielrennen in Richmond. In de sprint werd de Nederlandse verslagen door de Britse Lizzie Armitstead. Het brons was voor de Amerikaanse Megan Guarnier.

Van der Breggen veroverde dinsdag ook al zilver in de individuele tijdrit.

Twitter avatar KNWU KNWU Opnieuw zilver voor Anna! Nederlandse dames hebben mooi teamwerk laten zien! http://t.co/VZkLKKiwQb

Het wedstrijdverslag van persbureau ANP:

“Van der Breggen, de kopvrouw van de Nederlandse ploeg, had zich lang kunnen verstoppen in de boeiende wedstrijd. Chantal Blaak opende de wedstrijd met een aanval in de zesde van acht ronden. Blaak kreeg een voorsprong van 40 seconden, maar werd net voor het ingaan van de voorlaatste ronde ingelopen. Er ontstond een kopgroep van negen rensters, onder wie Amy Pieters. Een reactie vanuit het peloton bleef lang uit, tot Armitstead zich niet meer kon beheersen.

“Ook de Nederlandse vrouwen voerden het tempo op om zo Van der Breggen in stelling te kunnen brengen. Dat lukte. In de slotkilometers kwam de kopvrouw op kop met acht rensters waarna ze vroeg de sprint aanging. De 25-jarige Hasseltse zag alleen Armitstead voorbij komen. Ze werd de eerste Britse wereldkampioene op de weg sinds Nicole Cooke in 2008. Armitstead maakt deel uit van de Nederlandse ploeg Boels-Dolmans.”

Ellen van Dijk finishte als tiende. Lucinda Brand, die het anderhalve kilometer voor de streep nog alleen probeerde, werd zestiende.

Van der Breggen ontpopt zich dit jaar als opvolgster van Marianne Vos, die sinds april afwezig is met blessures en vermoeidheid. De renster van Rabo-Liv won onder meer de Giro Rosa, Waalse Pijl, Omloop het Nieuwsblad en het NK tijdrijden.