Winstherstel komt eraan

Bedrijven maken nu amper voldoende winst om hun koersniveau te rechtvaardigen. Dat aandelen toch niet zijn overgewaardeerd komt door gebrek aan alternatieven. Wie risicoloos in obligaties belegt of kasgeld aanhoudt moet genoegen nemen met een wel heel beperkt rendement. De valutadalingen in opkomende landen en de afzwakkende groei van China drukken de winstgroei. In de VS is de sterke dollar een extra beperking en mede daardoor dalen de bedrijfswinsten daar. Daar staat tegenover dat voor veel Europese bedrijven de sterke dollar juist een meevaller is. Toch zal volgend jaar de economie in grote delen van de wereld verder aantrekken. Op korte termijn is de groei van de bedrijfswinsten beperkt, maar wie geduld heeft ziet op langere termijn toch de winstgroei weer toenemen. De huidige redelijke hoge waarderingen zijn dan ook terecht gebaseerd op een mooi winstherstel in de komende kwartalen.