Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Vroege vogels

Foto Agung Parameswara / Getty Images
Foto Agung Parameswara / Getty Images

Ze zijn altijd ietsjes eerder. Deze twee meisjes uit Makassar, Indonesië, zijn op weg naar een massaal gebed van de An-Nadzir-moslimgemeenschap, afgelopen dinsdag. De gelegenheid is het Offerfeest, dat An-Nadzir twee dagen eerder viert dan de rest van de moslimwereld. Ze zijn tot die conclusie gekomen op basis van astronomische berekeningen. Andere gebruiken – gebedstijden, kleding – wijken ook meestal net iets af van het reguliere islamitische geloof.