WK in Qatar kortste in 44 jaar

Het WK voetbal in 2022 wordt gespeeld van 21 november tot 18 december. Dat maakte de wereldvoetbalbond FIFA vrijdag bekend. Het toernooi wordt gespeeld in Qatar. In dat land is het in de zomer zo heet, dat het toernooi ‘s winters wordt gespeeld. Eerder dit jaar gingen al nadrukkelijke geruchten dat de finale zou plaatsvinden op 18 december en dat het toernooi eind november zou beginnen. Het toernooi in Qatar is met slechts 28 dagen het kortste WK sinds 44 jaar. De mondiale eindstrijd van 1978 in Argentinië duurde 25 dagen. Het eerste WK ooit in de winter veroorzaakte veel ophef bij grote competities in Europa. Vooral in Engeland is voetballen rond de feestdagen erg populair. Europese topclubs worden voor zo’n 195 miljoen euro gecompenseerd voor het afstaan van spelers voor de WK’s in Rusland (2018) en Qatar. Eind 2010, bij de toewijzing van het WK van 2022, was de verbazing groot toen Qatar zijn concurrenten Australië, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten versloeg. Het woestijnland met anderhalf miljoen inwoners heeft geen voetbalgeschiedenis en de temperatuur kan er ’s zomers oplopen tot vijftig graden. (ANP, Reuters)