Verzadigdvetlobby slaat toe in VS

„De kritiek komt van mensen die het niet eens zijn met de conclusies.” Voorzitter Barbara Millen slaat hard terug. Zij leidde de deskundigencommissie die in februari de nieuwe Amerikaanse gezond-eten-richtlijnen voorstelde. Veel blijft daar bij het oude. Bijvoorbeeld het advies om dagelijks maximaal 10 procent van je calorieën uit verzadigd vet te halen. En om minder vlees en zuivel te eten.

De ministeries van landbouw en volksgezondheid moeten op basis ervan de nieuwe voedingsrichtlijn vaststellen. Maar er zijn, schreef The BMJ in een donderdag gepubliceerd nieuwsartikel, al 29.000 commentaren binnengekomen. De Amerikanen herzien hun voedingsrichtlijnen iedere vijf jaar. Vorige keer gaven maar 2.000 mensen commentaar. Het Congres heeft inmiddels tot een hoorzitting besloten.

De deskundigencommissie die dit keer in de Verenigde Staten aan de slag ging, heeft aantoonbaar de wetenschappelijke resultaten van de afgelopen vijf jaar niet goed verwerkt, schrijft onderzoeksjournalist Nina Teicholz in The BMJ.

Voor eerdere versies vroegen de deskundigen de onderzoekers van het landbouwministerie om systematische reviews van de nieuwste literatuur. Nu schreven de deskundigen zelf reviews. „Daarom heb je experts ... voor hun expertise”, verdedigt voorzitter Millen haar commissie in The BMJ. Haar club gebruikte ook, is het volgende verwijt, rapporten van de Amerikaanse hartstichting en de beroepsorganisatie van Amerikaanse cardiologen. Die twee clubs krijgen 20 respectievelijk 38 procent van hun inkomsten uit subsidies van de voeding- en medicijnenindustrie, schrijft Teicholz.

De deskundigencommissie heeft ook duurzaamheidsoverwegingen meegenomen. Maar dat was niet de opdracht, oordeelt Teicholz.

Review-conclusies die zeggen dat het bewijs voor de gezondheid van het (vooral plantaardige) mediterrane dieet ‘beperkt’ of ‘onvoldoende’ is, heeft de commissie omgezet naar ‘matig’ bewijs. Teicholz heeft meer voorbeelden. De bewering van Millen dat de critici het met de conclusies oneens zijn geldt zeker voor Nina Teicholz. Zij is auteur van de bestseller The Big Fat Surprise. Why Butter, Meat and Cheese belong in a Healthy Diet.

    • Wim Köhler