Verstappen valt stil in kwalificatie en krijgt nog een straf toe

Verstappen tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan. Foto Reuters / Toru Hanai

Max Verstappen is vanmorgen tijdens de eerste kwalificatieronde in Japan stil komen te staan met technische problemen. De Nederlander had op dat moment de achtste tijd, maar mocht door het uitvallen van zijn auto niet meer in de tweede kwalificatieronde van start. Ook kreeg Verstappen nog een straf opgelegd.

Daardoor start de 17-jarige coureur morgen vanaf plek 18. Dat is veel lager dan de startplaats waar Verstappen naar op weg leek. De Nederlander zette in de kwalificatie een tijd neer van 1.34,522 neer en was daarmee iets sneller dan teamgenoot Carlos Sainz jr. Ook in de laatste vrij training, eerder deze ochtend, eindigde Verstappen al in de top 10.

Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso Carlos back in garage, focussed! Unfortunately Max will start from P15 after stopping out on track at the end of Q1 http://t.co/XPIxoVcpEC

Pole voor Rosberg, Hamilton tweede

In de laatste minuut van de eerste kwalificatieronde hield de Toro Rosso van de Nederlander er echter plotseling mee op. Door zijn tijd plaatste de 17-jarige coureur zich dus weliswaar voor de volgende kwalificatieronde, maar daarin eindigde hij door zijn uitvalbeurt nu op de vijftiende en laatste plaats.

Een uur of twee na de kwalificatie kwam daar nog een tegenvaller bovenop: Verstappen krijgt straf voor de manier waarop hij zijn auto tot stilstand bracht. De coureur week namelijk eerst naar links uit, om zijn wagen vervolgens rechts naast de baan stil te zetten. Onveilig, zo oordeelden de stewards, en gaven Verstappen drie plaatsen straf.

Twitter avatar F1 Formula 1 YELLOW FLAG: Verstappen dramatically grinds to a halt with seconds to go in Q1 #JapaneseGP #Quali http://t.co/3aZL0mSEFx

Teamgenoot Sainz wist het - met een twaalfde tijd en een werkende auto - wel tot de tweede kwalificatieronde te schoppen. In de tweede ronde van de kwalificatie eindigde hij weer als twaalfde. Door een straf voor Nico Hülkenberg (elfde) schuift hij morgen bij de start echter een plaats op.

Nico Rosberg start morgenochtend vanaf de eerste plaats. Hij reed in de derde kwalificatieronde een tiende sneller dan wereldkampioen en teamgenoot Lewis Hamilton, die op zijn beurt Valtteri Bottas weer voor bleef. Sebastian Vettel, die de vorige race won, eindigde als vierde.

    • Joost Pijpker