De maan krijgt meer dan een uur een koperen gloed

In het holst van de nacht van zondag op maandag zal de maan verduisteren en slechts een koperen gloed uitstralen.

None

In de nacht van zondag op maandag is een totale maansverduistering te zien. Daarbij ‘verdwijnt’ de aanvankelijk volledig verlichte maan in de schaduw van de aarde. Het verschijnsel, dat zich boven de zuidwestelijke horizon afspeelt, begint om 3.07 uur. Vanaf dat moment wordt een steeds groter deel van de maanschijf, vanaf linksboven, donker.

Van 4.11 uur tot 5.23 uur is de maan totaal verduisterd. Dat wil zeggen dat het maanoppervlak dan geen direct zonlicht ontvangt. Maar helemaal donker wordt zij niet. Door de afbuigende werking van de aardatmosfeer komt een klein beetje zonlicht toch op de maan terecht. Dat geeft de verduisterde maan een koperen gloed.

Een maansverduistering ontstaat wanneer de maan, vanuit het standpunt van de zon, achter de aarde komt te staan. Echt zeldzaam is dat niet: bijna elk jaar is er ergens een gedeeltelijke of totale verduistering te zien. Vanuit Nederland was in 2008 voor het laatst een totale maansverduistering van begin tot einde waarneembaar.

    • Eddy Echternach