Top ministerie wist van die foto’s

Minister Van der Steur wacht een zwaar Kamerdebat over de foto van Van der G. De departementale bemoeienis is groter.

Ook de top van het ministerie van Veiligheid en Justitie was er van op de hoogte dat vorig jaar ondanks een mediaverbod het maken van een foto van Volkert van der G. in scène werd gezet.

Het maken van de foto in mei 2014, twee weken na de voorwaardelijke vrijlating van de moordenaar van Pim Fortuyn, gebeurde namelijk in nauw overleg met de NCTV (nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid), zo is door verscheidene justitiële bronnen aan NRC bevestigd. Het idee was dat beveiliging van Van der G. makkelijker zou zijn als een jacht van de media op de eerste foto verder zou wegblijven. De NCTV was verantwoordelijk voor de bewaking en beveiliging van Van der G.

In de Tweede Kamer zei minister van Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) afgelopen dinsdag dat het Openbaar Ministerie pas een dag voor het maken van de foto hierover „telefonisch in kennis werd gesteld”. Zijn eigen departement was evenwel al veel langer op de hoogte. De NCTV valt rechtstreeks onder de minister, destijds was dit Ivo Opstelten.

Het hoofd van de NCTV, Dick Schoof, zit als topambtenaar in de bestuursraad van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij zei gistermiddag in afwachting van een brief van de minister aan de Kamer niet publiekelijk te willen reageren. Oud-minister Opstelten (VVD) verwees voor commentaar gisteren naar „de huidige minister”.

De voormalige staatssecretaris Fred Teeven (VVD) zegt niets te hebben geweten van het fotograferen van Volkert. Hij laat weten dat hij het nemen van een foto ook geen goed idee zou hebben gevonden.

Bij het OM heet het dat op het departement „de documentatie en de overdracht van informatie heeft gehaperd”. Dat komt naar verluidt mede doordat in zaken van persoonsbeveiliging extra veel geheimhouding wordt betracht.

Afgelopen zondag ontstond ophef na een uitzending van het tv-programma Brandpunt Reporter waarin werd gemeld dat Volkert van der G. en zijn toenmalige raadsman Stijn Franken op eigen initiatief het door de rechter opgelegde mediaverbod zouden hebben geschonden door een foto te regelen. Het mediaverbod is een van de bijzondere voorwaarden die aan Volkert van der G. zijn opgelegd na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in 2014. Hij riskeert nog zes jaar celstraf te moeten uitzitten bij het schenden van de voorwaarden voor vrijlating.

De fotograaf in kwestie, Ferry de Kok, werd uiteindelijk benaderd door de toenmalige advocaat Stijn Franken. De raadsman zegt dat hij ook een contract opstelde waarin De Kok moest beloven op straffe van een dwangsom van 25.000 te zwijgen over de totstandkoming van de foto. Nadat Franken woensdag in de Volkskrant over de foto uitleg had verschaft, deed De Kok dit een dag later in De Telegraaf.

    • Marcel Haenen