Toen waren er vier

None

Het wordt stil bij het World Cup toernooi in Bakoe. Van de 128 spelers die twee weken geleden aan de wedstrijd begonnen zijn er nog vier over. Grote schakers als Topalov, Nakamura, Kramnik en Caruana zijn uitgeschakeld en de enige van de toptien van de wereld die zondag aan de halve finales mag beginnen is Anish Giri. „Ik zal de eer van de high society in mijn eentje moeten verdedigen”, zei hij donderdag, toen hij had gewonnen van de Fransman Maxime Vachier-Lagrave. Die wordt in de schaakwereld meestal simpel MVL genoemd; het zijn de zeer groten, meestal staatslieden en denkers, die de eer hebben een drielettermens te worden.

Die partij tegen MVL was typisch voor Giri. Zachtjesaan dan breekt het lijntje niet. Eindeloos geduld, vertrouwen op minuscule voordeeltjes en grote nauwkeurigheid bij de berekening van kleine tactische valstrikken.

Giri was al snel een pion voorgekomen. Of het genoeg was voor winst was niet duidelijk, ook niet in het toreneindspel dat later op het bord kwam. Hij zei na afloop dat hij er aanvankelijk weinig vertrouwen in had, tot hij bedacht dat hij tegen Peter Svidler een keer als verdediger zo’n eindspel had verloren.

Misschien had Vachier-Lagrave zich ergens kunnen redden, maar het was razend moeilijk en hij verloor na een marteling van 69 zetten.

Viktor Kortsjnoi zei me eens dat hij zijn succes dankte aan havermoutpap. Iedere dag een vol bord bij het ontbijt, dan bleef je sterk. Giri had een ander verrassend huismiddeltje. Hij zou vrijdag op zijn hotelkamer een oude gewoonte hervatten door zelf zijn kleren te wassen en te strijken. Vooral strijken gaf hem altijd veel innerlijke rust. Tegelijk kon hij dan op de computer naar de tiebreaks van zijn concurrenten kijken.

De tiebreak die voor hem het belangrijkst was ging tussen het 16-jarige Chinese wonder Wei Yi en de Rus Peter Svidler. De winnaar zou tegen Giri de halve finale spelen.

Het werd Svidler, na vier rapidpartijen waarvan de gewiekste Wei de eerste drie vanuit zeer slechte stellingen had weten te redden. Hij verloor pas toen hij een keer heel goed kwam te staan. In de andere halve finale spelen de Rus Sergei Karjakin en de Oekraïener Pavel Eljanov.

Anish Giri - RadoslawWojtaszek, World Cup Bakoe 2015, vierde ronde

1. c4 Pf6 2. Pc3 e6 3. e4 d5 4. cxd5 exd5 5. e5 Pe4 6. Pf3 Lf5 7. d4 Lb4 8. Ld2 Lxc3 9. Lxc3 0-0 10. Le2 c5 11. dxc5 Pxc3 12. bxc3 Le4 13. 0-0 Pd7 14. Pd4 Pxc5 Opgelet! De andere pion kan hij niet nemen, want na 14...Pxe5 15. f3 Lg6 16. f4 Pd7 17. f5 zou wit een stuk winnen. 15. f3 Lg6 16. Pb5 Na de partij zei Giri dat zijn laatste zet een idee was van een vriend wiens naam beter niet bekend kon worden gemaakt, omdat hij nog veel andere ideeën zou bedenken. Het paard zal straks met grote kracht op d6 komen. 16...Te8 17. f4 Le4 Dit maakt het wit te makkelijk. Interessant was 17...Pe4, want als wit dan een stuk wil winnen met 18. f5 (sterker is 18. Tc1) krijgt zwart met 18...Db6+ 19. Kh1 (na 19. Dd4 komt 19...Pxc3) Lxf5 20. Txf5 Txe5 genoeg tegenspel. 18. Pd6 Te7 19. c4 dxc4 20. Lxc4 Lc6 21. Dc2 Pe6 22. Tad1 Db6+ 23. Kh1 In de laatste paar zetten is zwarts stelling er erg op achteruit gegaan. Wit staat klaar om hem met 24. f5 onder de voet te lopen. 23...g6 Dit maakt het erger.

Zie diagram

24. f5 Pd4 25. Dd2 Wit heeft een ruime keus aan winnende mogelijkheden. Een ervan is 25. Txd4 Dx4 26. fxg6. Wat hij doet wint het snelst. 26...Pxf5 26. Txf5 gxf5 27. Pxf5 Zwart gaf op.

    • Hans Ree