Thailand gaat twee hoofdverdachten aanslag Bangkok vervolgen

Hoofdverdachte Adem Karadag werd vanochtend onder politiebegeleiding naar de plek van de aanslag gebracht. Foto EPA / Rungroj Yongrit

De Thaise politie heeft genoeg bewijs verzameld om de twee hoofdverdachten van de dodelijke aanslag in Bangkok vorige maand te vervolgen. Dat heeft de politie vanochtend bekend gemaakt. De hoofdverdachte van de aanslag legde gisteren een bekentenis af, zo meldt persbureau Reuters.

Bij de aanslag, die op 17 augustus middenin het drukke centrum van hoofdstad Bangkok plaatsvond, kwamen twintig mensen om het leven en raakten meer dan 120 mensen gewond. Onder de doden waren veertien buitenlanders, onder wie toeristen.

Over wie de daders van de aanslag precies zijn bestaat al lange tijd onduidelijkheid. De huidige hoofdverdachte, Adem Karadag, werd eind augustus bij een politieactie opgepakt en bleek ook een Turks paspoort met de naam Bilal Mohammed bij zich te dragen. Toen het DNA van Karadag niet overeenkwam met het op de plek van de aanslag gevonden DNA-materiaal, meldde de politie hem niet langer als hoofdverdachte te zien. Maar gisteren zei een politiewoordvoerder volgens de BBC toch weer dat “alle informatie naar hem leidt”. Karadag werd gisteren opnieuw verhoord en zou na het zien van camerabeelden de daad hebben bekend.

Arrestatiebevel voor zeventien andere betrokkenen

Karadag en de andere verdachte, Mieraili Yusufu, werden vanochtend in het kader van het onderzoek naar de plek van de aanslag gebracht voor een reconstructie. Een militaire rechtbank vaardigde gisteren arrestatiebevelen uit voor nog eens zeventien mensen die mogelijk bij de aanslag betrokken zouden zijn. Onder deze verdachten zijn mensen met Thaise, Chinese, Turkse en Pakistaanse paspoorten.

Doordat lange tijd niet helder was wie de belangrijkste verdachten precies waren, was ook nog veel onduidelijk over de motieven voor de aanslag. Twee weken geleden meldde de Thaise politie dat de aanslag gepleegd zou zijn door Oeigoeren, die behoren tot de islamitische, Turks sprekende minderheid in de Chinese provincie Xinjiang. Vanochtend liet de politie echter weten dat het motief waarschijnlijk wraak is voor de aanpak van een groep mensensmokkelaars door de Thaise autoriteiten.

    • Pim van den Dool