Opinie

Stikstofoxidenverdoezelaar

Youp

Heerlijk nieuw scrabblewoord: stikstofoxidenverdoezelaar. Met dank aan Volkswagen. En natuurlijk niet alleen Volkswagen. Ook Opel en Audi en BMW en Seat en ik vrees nog veel meer merken. Persoonlijk denk ik: alle merken. Niet een uitgezonderd.

Of ik verbaasd ben? U toch ook niet? Het zijn autoboeren en dat is een bepaald slag. Die belazeren de kluit per definitie. Anders red je het niet in die handel.

Ik kom al meer dan vijfentwintig jaar bij dezelfde garage en kan met die jongens lezen en schrijven. Domweg omdat ze weten dat ik ze niet geloof. Zij mij ook niet trouwens. Dat wederzijdse wantrouwen houdt de relatie fris, Amsterdams en vrolijk.

Maar er komt dus veel meer kanker uit de auto’s dan we dachten. Dat is goed voor de oncologen die daardoor weer in een vette BMW kunnen rondrijden. Twee lange ritten naar Zuid-Frankrijk en hij heeft er zeven patiënten bij. Prettige vakantie noemen we dat.

Heeft u de inmiddels afgetreden Volkswagen-directeur nog door het fijnstof zien gaan? Schitterend amateurtoneel toch? Zoals die Winterkorn zijn door zeven peperdure advocatenkantoren voorgekookte verklaring van de autocue stamelde. Echt heel geloofwaardig en oprecht. En nu? Denk dat de man ergens diep in het Schwarzwald in een donkere villa verdwijnt en dat we hem zelden nog in het openbaar zien.

Hij vermaakt zich samen met zijn buurman Sepp Blatter met spelletjes. Denk dat de Volkswagenmeneer kiest voor polo en golf. Allemaal in de anonimiteit. Het schaamrood zo ver mogelijk buiten beeld.

Hoewel? Daar denken sommige mensen heel anders over. Deze week vroeg Jeroen Pauw aan de irritante politieman Hero Brinkman of hij nog wel eens een boef vangt. Dat was volgens Hero een paar maanden geleden dat hij dat gedaan had. Waarop de camera naar rechts zwaaide en….wie zat er naast hem? Dirk Scheringa. U weet wel: die Noord-Hollandse laaienlichter die hele volksstammen aan de bedelstaf heeft geholpen. Ik dacht dat die man zich door Robert Schoemacher stiekem onherkenbaar had laten spuiten, zoals dat ook met een Nederlandse filmster is gelukt en dat Dirkie ergens diep in Limburg aan een schimmige bar zat te pochen tegen zijn collega Jos van Rey. Maar niks daarvan. Dirk loopt nog gewoon vrij rond. En hij gaat zelfs de politiek in. Samen met die enge Hero. Ze brabbelden bij Jeroen Paul wat over zzp’ers om vervolgens de zzp’er Peter R. de Vries te verwijten dat hij na zijn werk een factuurtje stuurt. Nederlands geneuzel.

Ik vond het vooral interessant dat die Scheringa daar zo schaamteloos zat en de kans kreeg zijn verhaal te doen. Die Volkswagenbaas is verantwoordelijk en misschien onschuldig, maar Dirk is zo schuldig als een looien deur. Die heeft de kluit voor minimaal twee Rembrandts besodemieterd en duizenden landgenoten willens en wetens in een faillissement getrokken. En die krijgt van Jeroen zendtijd om iets onsamenhangends te stotteren over het belang van ondernemers. De avond daarvoor zat Dirk zijn collega Brammetje M. op diezelfde plek. Die mocht een of ander theatertoertje promoten. Het wordt nog druk op de cabaretmarkt.

Ik begrijp best dat het voor zo’n redactie van Pauw schrapen is om dag in dag uit die tafel vol gasten te krijgen, maar om nou twee avonden achter elkaar twee regelrechte oplichters uitgebreid hun woordje te laten doen.

Vroeg me zachtjes af of dit crapuul als Dirk & Bram ook stemmen zal krijgen. Ben bang van wel. Las dat Bram de handjes van studenten op elkaar kreeg toen hij oreerde dat hij door de invasie van asielzoekers bang is voor onthoofdingen. Dat zijn zo al twee zetels. Nog twee dooddoeners over de Grieken en hij vult de halve Kamer. Zo dement is ons land namelijk.

Over dementeren gesproken: afgelopen maandag was het Wereld Alzheimer Dag. Ik belde met het Openbaar Ministerie om wat meer te weten te komen over die spontane foto van Volkert waar wat ophef over was ontstaan. Wereld Alzheimer Dag werd op het ministerie uitbundig gevierd.

„Volkert? Volkert? Welke Volkert”, murmelde de woordvoerster, „is dat geen kickbokser die afgelopen weekend tegen Badr in Marokko moest vechten?” De lieve mevrouw had ook geen idee wie minister Van der Steur, laat staan advocaat Stijn Franken was. En fotograaf Ferry de wie? Ten einde raad vroeg ik haar: „Mevrouw, door wie bent u opgeleid?” Het antwoord was simpel: Joris Demmink.