Biografie maakt kans op ECI-literatuurprijs

De Vlaming Mark Schaevers maakt na de Gouden Uil ook nog kans op de ECI Literatuurprijs met Orgelman, zijn biografie van de schilder Felix Nussbaum. Zijn boek is de enige non-fictietitel op de shortlist van zes genomineerden, waar verder debutante Inge Schilperoord (Muidhond), Jeroen Brouwers (Het hout), Stephan Enter (Compassie), P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer) en Annelies Verbeke (Dertig dagen) op staan. De winnaar van de prijs van 50 duizend euro, die tot vorig jaar AKO Literatuurprijs heette, wordt door juryvoorzitter Andrée van Es op 12 november bekend gemaakt tijdens het festival Crossing Border in Den Haag. Adriaan van Dis, eerder dit jaar winnaar van de Libris Literatuurprijs, stond wel op de longlist van 25 boeken, maar haalde de shortlist niet. Dat geldt ook voor het bejubelde Godin, held van Gustaaf Peek.