Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Saoedische leider wijst kritiek van de hand na bedevaartramp

Moslims in Mina, waar de verdrukking plaatsvond.
Moslims in Mina, waar de verdrukking plaatsvond. Foto EPA / Amel Pain

De hoogste religieuze leider in Saoedi-Arabië, de grootmoefti, is het niet eens met de kritiek die zijn land kreeg na de dodelijke pelgrimstocht naar Mekka. Volgens de grootmoefti waren de verdrukkingen tijdens iets bovenmenselijks en kon de Saoedische regering er niets aan doen, zo meldt de BBC vandaag.

De religieus leider deed die uitspraken in gesprek met Mohammed bin Nayef, de Saoedische minister van Binnenlandse zaken, die eerder dit jaar tot kroonprins werd benoemd. De grootmoefti zei daar:

“Jullie zijn niet verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Voor de dingen die mensen niet in de hand hebben, kun je ook niet verantwoordelijk worden gehouden. Het lot is onafwendbaar.”

De reactie van de grootmoefti komt twee dagen nadat er in Mekka meer dan 700 mensen omkwamen in het gedrang. De slachtoffers waren bezig aan de hadj, de jaarlijkse grote bedevaart van moslims. Het incident kwam Saoedi-Arabië op flinke kritiek te staan van onder meer Iran.

‘Sprake van mismanagement’

Volgens het hoofd van de Iraanse hadj-organisatie hebben de Saoedische autoriteiten zich schuldig gemaakt aan “mismanagement”. In de verdrukking verloren meer dan 130 Iraniërs het leven en worden 340 anderen nog steeds vermist. Ook zei de Iraanse Veiligheidsraad dat Saoedi-Arabië zijn “verantwoordelijkheid moest nemen”.

De Saoedische minister van Volksgezondheid houdt het erop dat bedevaartgangers zich niet aan de veiligheidsvoorschriften hebben gehouden. Het soennitische Saoedi-Arabië en het shi’itische Iran staan in veel regionale conflicten lijnrecht tegenover elkaar. De Saoedische kroonprins heeft een onderzoek gelast naar wat er precies in Mina is gebeurd.