Rutte op VN-top: betrek bedrijven bij ontwikkelingsdoelen

ANP / EPA / Andrew Gombert

Het bedrijfsleven moet betrokken worden bij de nieuwe ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Daarvoor heeft premier Rutte zojuist betoogd in zijn toespraak op de VN-top in New York.

Rutte zei:

“Er moet meer betrokkenheid zijn van de private sector bij financieringen op de lange termijn, publiek-private partnerschappen en lokale projecten. Nederlandse bedrijven en de Nederlandse regering hebben daar al behoorlijke resultaten mee geboekt.”

Heineken als voorbeeld

Rutte noemde de Nederlandse bierbrouwer Heineken als voorbeeld: het bedrijf streeft ernaar om 60 procent van de ingrediënten in Afrika en het Midden-Oosten van lokale boeren te kopen. In Burundi hebben 18.000 boeren daardoor een goed salaris, aldus Rutte.

Volgens Rutte is het aan regeringen en aan de VN om te zorgen dat dit soort initiatieven juridisch en economisch mogelijk zijn. Dat kan leiden tot veel meer handel en investeringen in arme landen, zei hij.

Onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel is bij de top aanwezig:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel De Millennium doelen waren een groot succes, zegt Rutte in de Algemene Vergadering van de VN
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Geen slechte reclame, voor een v swerelds grote biermerken: in de VN AlgemeneVergadering geprezen worden door een premier #Heineken #Rutte
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Klaar voor grote sprong voorwaarts: ‘The Netherlands is fully committed to making next leap forward’, besluit Rutte VN-rede #Zetel #V-raad

‘Zou normaal moeten worden< '/h2>
“Of het nieuw is weet ik niet”, zei Rutte na afloop van zijn rede over het feit dat hij een particuliere onderneming, Heineken, met name genoemd had in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering.

“Maar ik zou wensen dat het vaker zou gebeuren, dat we het normaal gaan vinden.”

Partnerschap tussen overheid en bedrijfsleven maakt deel uit van de nieuwe, Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Rutte:

“Staten kunnen dit soort vraagstukken niet alleen oplossen. Je ziet dat ook bij het klimaat: je kunt die doelstellingen niet halen zonder het bedrijfsleven erbij te betrekken.”

Rutte benoemde wens zetel VN-Veiligheisraad op het eind

Rutte noemde op het eind kort de Nederlandse wens een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad te bemachtigen in 2017 en 2018. Mede daardoor is er een zware delegatie in New York: koning Willem-Alexander, minister Ploumen, minister Koenders en staatssecretaris Mansveld zijn aanwezig. Nederland was vijf keer eerder lid van de Veiligheidsraad, voor het eerst in 1946, toen de VN net waren opgericht, de laatste keer was van 1999 tot en met 2000.

Twitter avatar MinPres Minister-president MinPres Rutte vlogt vanuit New York: “Bedrijfsleven betrekken bij ontwikkelingsdoelen.” #SDGs #UNGA
https://t.co/oF9Ur2yKl6
    • Mirjam Remie