Rusland en Estland wisselen ‘spionnen’ uit

De premier van Estland, Taavi Roivas, maakte de gevangenenruil vandaag bekend.
De premier van Estland, Taavi Roivas, maakte de gevangenenruil vandaag bekend. Foto AFP / Emmanuel Dunand

Rusland heeft een geheim agent uit Estland vrijgelaten die vorige maand nog werd veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar wegens spionage. Hij is uitgeruild tegen een Est die juist spioneerde voor Rusland, zo maakte de premier van Estland vanmiddag bekend.

Kohver en Dressen werden vanochtend uitgeruild op een brug in het grensgebied tussen Rusland en Estland. Vooral de zaak rond Kohver leidde tot internationale ophef. De Est werd op 5 september vorig jaar door gewapende Russische mannen opgepakt in de bossen bij de Russische grens. De arrestatie was volgens Estland in strijd met internationale regelgeving omdat Kohver zich op Ests grondgebied zou hebben bevonden. Moskou sprak dat tegen en zei dat de spion in Rusland was aangehouden. Het incident voedde de angst in veel westerse hoofdsteden dat Moskou zich, naast Oekraïne, ook actief in de binnenlandse gelegenheden van andere Oost-Europese landen zou gaan mengen.

De zaak van Aleksej Dressen dateert uit 2012. Dressen is een voormalig medewerker van de Estse veiligheidsdiensten en werd in 2012 gearresteerd omdat hij voor Rusland zou hebben gewerkt. Dressen werd veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf.

    • Pim van den Dool