Problemen aan de top, gezonde/gestresste werknemers

Foto EPA

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Er was wat gedoe deze week. Nu ja, gedoe. Noem het gerust Grote Problemen. Dat begon met Prorail. Aanbestedingsfouten, budgetoverschrijdingen. En dan zou ook nog eens de boekhouding van het spoorbedrijf niet deugen. Je zou maar de enige aandeelhouder van Prorail zijn.

2. Toen volgde Duitslands trots: Volkswagen, ‘s werelds grootste autofabrikant, bleek te hebben geknoeid met de software van een aantal modellen om metingen van schadelijke stoffen te kunnen manipuleren. Gevolg: een boete die kan oplopen tot 16 miljard euro, een topman die moest afzwaaien en een flinke deuk in het o zo betrouwbare Deutsche imago. Al is Volkwagen heus niet de enige die zich wat zuiniger probeert voor te doen.

3. Ondertussen bij een andere autofabrikant: tijdens een autoshow tuimelde BMW-directeur Harald Krüger vorige week plots achterover. Vermoedelijk door een explosieve mix van stress en te weinig vrije tijd. NRC Q verzamelde tips van drie topmannen over hoe zij omgaan met stress. Eén manier: sporten. Blijkt ook nog eens goed voor je carrière.

4. Over carrières gesproken: krijg je bij je jaarlijkse beoordeling een cijfer van je manager? Het was onder (vooral Angelsaksische) multinationals jarenlang een veelgebruikte methode, maar nu komt de één na de ander daar op terug. De laatste in de rij: adviesbureau Accenture.

5. Een speciaal soort op de werkvloer: de IT’er. Diegene die ‘iets’ met computers doet. Maar wat precies? Nou van alles. Zo heb je de back-end developer, de front-end developer en de DevOp. De wat? Lastig hè, die functietitels.

6. CEO, nog zo een. Maar naast die titel mag Annemieke Nijhof van advies- en ingenieursbureau Tauw zich sinds donderdag ook Topvrouw van het Jaar 2015 noemen. Mee eens? Doe onze test.

7. Een topvrouw op haar eigen manier: de Amerikaanse reality-ster/social-media-persoonlijkheid Kim Kardashian. Zij weet als geen ander geld te verdienen met, nu ja, zichzelf. Naast boeken en series is er nu ook een app.

8. Minder goed verdienen is het voor galeriehouders. Ruim de helft van de 475 Nederlandse galeries heeft een omzet die niet hoger is dan 75.000 euro, bleek eerder al uit onderzoek. Een nieuwe grootschalige enquête toont aan dat het in de VS, Groot-Brittannië en Duitsland niet heel anders is. Dertig procent van de galeries draait verlies.

9. Kostte Daraprim (een geneesmiddel tegen bepaalde infectieziekten) vorige week nog 13,50 dollar, sinds deze week leg je er 750 dollar voor neer. Ook in Nederland steeg de prijs van een geneesmiddel onlangs fors. Kan dat zomaar? Ja.

10. Het Nederlands Film Festival moest nog beginnen of er was al commotie. En wéér om dat Gouden Kalf. Michiel de Ruyter-producent Klaas de Jong noemde het prijzengala een ‘elitair grachtengordelfeestje’. NRC Q zocht uit of hij (een beetje) gelijk heeft.

    • Eva Oude Elferink